Wykonanie
Dawno mnie tu nie było... Chyba wiosna nie działa na mnie motywująco jak na razie :-( Choć mam nadzieję, że na Was tak!Postanowiłam dzisiejszym wpisem odśw(n)ieżyć cykl ekspresowych obiadów, gdyż poniższa propozycja jest idealna właśnie wtedy, gdy nie mamy czasu na gotowanie!
PSTRĄG ŁOSOSIOWY W MIGDAŁACH
Składniki (na dwie porcje):2 filety z
pstrąga,1 łyżka
masła klarowanego,pół łyżeczki suszonego
tymianku,2 łyżki uprażonych
płatków migdałowych,
sól morska,świeżo mielony
pieprz,sok z 1/3
cytryny.Wykonanie:Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kropimy
sokiem z cytryny, oprószamy
solą i
pieprzem, posypujemy
tymiankiem.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, kładziemy w nim kawałki
pstrąga skórą do dołu i posypujemy je
płatkami migdałami.Wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C.
Smacznego!Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi od: Agata gotuje