Wykonanie
Czekośliwka, śliwkowa nutella, powidła z
czekoladą i jeszcze jest pewnie kilka innych określeń na to
śliwkowe cudo. Zdążyliśmy już zjeść dwa słoiki tego wynalazku, zanim się otrząsnęłam i przypomniałam o tym, że wypadałoby wrzucić przepis na blog. Takiego dobra nie wypada zatrzymywać tylko dla siebie 😉
Składniki (około 10 słoiczków „dżemowych”*)5 kg wypestkowanych
śliwek (węgierek)50 dag
cukru**2 tabliczki
gorzkiej czekoladyokoło 5 czubatych łyżek
kakao3 laski
cynamonu (opcjonalnie)
Śliwki umieść w sporym, najlepiej jak najszerszym garnku (aby powierzchnia do odparowywania była duża) z grubym dnem, zasyp
cukrem. Jeśli
owoce są bardzo słodkie, to nie dodawaj
cukru.Podgrzewaj, aż
śliwki zaczną puszczać sok, po czym dodaj
cynamon, zmniejsz temperaturę i smaż bez przykrywki przez 2-3 godziny często mieszając, bo mogą się przypalić.Odstaw do ostygnięcia i kontynuuj smażenie na drugi dzień – też około 2 do 3 godzin.Kiedy śliwkowa papka zacznie gęstnieć, dodaj połamaną na kawałki
czekoladę i
kakao. Dokładnie rozmieszaj.Gdy powidła będą gotowe (czyli gęste i odpowiednio
czekoladowe), wyjmij laski
cynamonu.Nakładaj do wyprażonych w piekarniku, jeszcze gorących słoików i od razu po zakręceniu odstawiaj do góry dnem. Jeśli po ostudzeniu pokrywka jest wklęsła, to nie musisz pasteryzować.
*mniej albo więcej w zależności od stopnia wysmażenia powideł**można pominąć albo dać więcej – wszystko zależy od tego, jak dojrzałymi, czyli słodkimi
śliwkami dysponujemyRelated PostsKompot
śliwkowy z
cynamonem i
goździkamiKompot
rabarbarowy z
cynamonemŚliwki w
syropie z
kardamonemMarynowane
śliwki (w lekkiej zalewie octowej)Babka na
winie musującym