ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe z czekoladą i kakao

Powidła śliwkowe z czekoladą i kakao

nazwa

Wykonanie

Czekośliwka, śliwkowa nutella, powidła z czekoladą i jeszcze jest pewnie kilka innych określeń na to śliwkowe cudo. Zdążyliśmy już zjeść dwa słoiki tego wynalazku, zanim się otrząsnęłam i przypomniałam o tym, że wypadałoby wrzucić przepis na blog. Takiego dobra nie wypada zatrzymywać tylko dla siebie 😉
Składniki (około 10 słoiczków „dżemowych”*)
5 kg wypestkowanych śliwek (węgierek)
50 dag cukru**
2 tabliczki gorzkiej czekolady
około 5 czubatych łyżek kakao
3 laski cynamonu (opcjonalnie)
Śliwki umieść w sporym, najlepiej jak najszerszym garnku (aby powierzchnia do odparowywania była duża) z grubym dnem, zasyp cukrem. Jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie dodawaj cukru.
Podgrzewaj, aż śliwki zaczną puszczać sok, po czym dodaj cynamon, zmniejsz temperaturę i smaż bez przykrywki przez 2-3 godziny często mieszając, bo mogą się przypalić.
Odstaw do ostygnięcia i kontynuuj smażenie na drugi dzień – też około 2 do 3 godzin.
Kiedy śliwkowa papka zacznie gęstnieć, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i kakao. Dokładnie rozmieszaj.
Gdy powidła będą gotowe (czyli gęste i odpowiednio czekoladowe), wyjmij laski cynamonu.
Nakładaj do wyprażonych w piekarniku, jeszcze gorących słoików i od razu po zakręceniu odstawiaj do góry dnem. Jeśli po ostudzeniu pokrywka jest wklęsła, to nie musisz pasteryzować.
*mniej albo więcej w zależności od stopnia wysmażenia powideł
**można pominąć albo dać więcej – wszystko zależy od tego, jak dojrzałymi, czyli słodkimi śliwkami dysponujemy
Related Posts
Kompot śliwkowy z cynamonem i goździkami
Kompot rabarbarowy z cynamonem
Śliwki w syropie z kardamonem
Marynowane śliwki (w lekkiej zalewie octowej)
Babka na winie musującym
Źródło:http://agatagotuje.pl/powidla-sliwkowe-z-czekolada-i-kakao