ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

nazwa

Wykonanie

Tak przy niedzieli wypadałoby pomyśleć o śniadaniu bardziej złożonym niż kanapka z serem i wędliną (nawet jeśli to kanapka złożona na pół). Może moja pasta jakoś wybitnie skomplikowana nie jest, ale jak spojrzeć na proces przygotowywania, to już nie tak hop-siup. Chociażby obranie jaj ze skorupek. Jeśli są bardzo świeże, to nie pomaga zlewanie ich lodowatą wodą zaraz po wyjęciu z wrzątku. Pół białka zostaje na skorupce razem z połową porannej werwy i animuszu. Czasem jest lepiej spreparować sobie takie jaja wieczorem. Druga kwestia to krojenie jaj. Jeśli nie masz urządzonka zwanego w „Kingsajzie” jajcarą, to siedzisz i dziubdziasz się z nimi przez kwadrans. Pomijając te niedogodności – pasta jest warta zrobienia. Uwielbiam ją. O!
Zapewne już jesteście po śniadaniu, więc dodam, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść pastę na kolację. A może i lepiej wszamać ją przed snem, bo i szczypiorek, i cebula nie mają zapachów, którymi chce się ziać do południa. No chyba, że macie jakieś romantyczne plany na wieczór – w takim wypadku zdecydowanie odradzam 😉
Składniki :
6 jaj
1 mała cebula
pół pęczka szczypiorku
3 łyżki majonezu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jaja ugotuj na twardo, obierz i ostudź, następnie pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę i szczypiorek posiekaj jak najdrobniej. Wszystkie składniki wymieszaj razem z majonezem i koncentratem pomidorowym. Dopraw według uznania solą i pieprzem.
Related Posts
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Pasta kanapkowa z wędzonej makreli
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Wegetariański „smalec”
Źródło:http://agatagotuje.pl/pasta-jajeczna