ßßß Cookit - przepis na Lane kluski do rosołu (podstawowe)

Lane kluski do rosołu (podstawowe)

nazwa

Wykonanie

Zastanawiałam się dość długo nad tym, czy publikować tutaj wpis na coś tak banalnego jak kluski, które same w sobie nie stanowią osobnego dania. Rozmowa z koleżanką uświadomiła mi jednak, że nie tylko ja z obłędem w oczach i pianą na ustach wertowałam książki kucharskie i przekopywałam internet w poszukiwaniu idealnego przepisu na ten dodatek do zup.
Robienie klusek lanych było bowiem moją zmorą. Uwielbiałam je w rosole mojej Mamy, ale samej bardzo długo mi zajęło dojście do tego, jakie są proporcje jajek i mąki. Rodzicielka pytana o przepis zawsze mi odpowiadała, że robi je „na oko”, a mi „opadały witki” :). Po wielu próbach zakończonych fiaskiem (albo zbyt grube kluchy, albo w typie „bryzganych”), udało mi się opracować recepturę, ale nie ona jest tu najważniejsza, tylko gęstość ciasta. Niestety – jajka są różne, mąki mogą mieć rozmaitą chłonność ze względu na typ i sposób przechowywania i bywa, że z pozornie takich samych składników zastosowanych w takim samym stosunku wychodzi nam coś innego. Czyli mamy tutaj do czynienia z klasyczną trudnością najprostszych dań, które jeśli mają być perfekcyjne, muszą być efektem wieloletnich treningów. Życzę więc powodzenia i wytrwałości!
Składniki (na około 1 , 5 litra rosołu)
2 duże jajka
80 g mąki pszennej (typ 650)*
szczypta soli
Jajka wbij do kubka, rozbełtaj. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać łyżkę wody.
Zagotuj rosół** i cienką strugą wlewaj do niego ciasto (mieszaj bardzo delikatnie). Za pomocą łyżki odgarniaj wypływające na powierzchnię kluski.
Gotuj jeszcze przez minutę, aby doszły. Gotowe!
* 2 łyżki mąki na jajko
**kluski można również ugotować osobno, w osolonej wodzie i potem dodać je do rosołu – nie straci on dzięki temu na klarowności (a my nie zepsujemy zupy, jeśli miałyby nam nie wyjść :P)
Related Posts
Proste kołduny
Kluski kładzione
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Groszek ptysiowy dawniej i dziś
Makaron do rosołu i garść złotych rad od Marii Disslowej
Źródło:http://agatagotuje.pl/lane-kluski-do-rosolu-podstawowe