Wykonanie
Zauważyłyście, drogie Czytelniczki, że mężczyźni już od maleńkości znajdują upodobanie w daniach, przy których kobieta musi się nastać przy garach? Zarówno mój
Małż, jak i Głodzilla z dzikim entuzjazmem witają pierogi, gołąbki i inne potrawy, których stopień złożoności jest dość znaczny. Bierze się to pewnie stąd, że jeśli robię coś w ten deseń, to nie
stoję nad nimi i nie burczę, zrzędzę i marudzę jak to mam w zwyczaju, kiedy nie mam zajęcia, tylko zaiwaniam w kuchni jak mała mróweczka. Po domu rozlewa się wtedy błoga cisza przerywana od czasu do czasu radosnymi dźwiękami męskiej zabawy albo nic jej nie przerywa, bo chłopaki wychodzą z domu, żeby nie robić sztucznego tłoku 😉Kluski śląskie zaliczają się do dań, które cieszą i męskie brzuchy, i męską psychikę. Żona w skrytości kuchni z pieczołowitością niewolnicy Isaury obiera i gotuje
ziemniaki,
potem je ugniata, wytracając negatywną energię, od której wątroba jej się psuje. Finalnie spełnia swoje ambicje artystyczne, tocząc idealne kulki i robi w nich dołki, aby zadowolić
męża większą ilością sosu na kluskach…Dobra,
jaja sobie robię, bo kluski śląskie są bez nich 😛
Składniki (5-6 porcji):900 g ugotowanych
ziemniaków150-200 g
mąki ziemniaczanej*1 płaska łyżeczka
soliOstudzone
ziemniaki przeciśnij przez praskę albo bardzo dokładnie ugnieć, następnie dodaj do nich
mąkę ziemniaczaną i
sól (możesz w misce podzielić je na 4 części, jedną wyjąć i w jej miejsce wsypać
skrobię). Wyrób, aby powstała jednolita masa.Odrywaj małe kawałki ciasta, tocz z nich kulki wielkości
orzecha włoskiego i rób w każdej wgłębienie. Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.Swoje kluski podałam z sosem
myśliwskim.
*Ilość
mąki ziemniaczanej zależy od zawartości
skrobi w ziemniakachRelated PostsPierogi leniweZiemniaczano-
twarogowe knedle ze
śliwkamiKnedle z
truskawkami i sosem
truskawkowo-
jogurtowymKrokiety (kotlety) ziemniaczaneZiemniaczane babeczki gajowego