ßßß
Nie wiem co żeberka mają w sobie (bo na pewno nie dużą ilość mięsa :p), że tak je lubię… W różnych konfiguracjach, zawsze z dodatkiem miodu, smakują przepysznie. Dziś wersja z sosem sojowym, którą bardzo zachwalała mi koleżanka.Składniki3/4 szklanki sosu sojowego3/4 szklanki wody3 łyżki miodu5 ząbków czosnkusól, pieprz (duuuużo pieprzu:))1,5kg żeberek (pokrojonych)Sposób przygotowaniaKrok 1Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty - sos sojowy, woda, miód, przyprawy.Krok 2Żeberka zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na kila godzin, a nawet na całą noc.W międzyczasie warto jest zamieszać żeberka, żeby mieć pewność że marynata dotarła do każdego centymetra mięska.Krok 3Żeberka piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 st. C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać przez 25 minut, następnie zamieszać żeberka i zapiekać kolejne 25 minut.W sumie powinny się piec przez 2 godziny i 20 -30 minut. :)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Żeberka w sosie sojowym z miodem i czosnkiem, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyPikantna zupa z kurczakiem, warzywami i mlekiem kokosowymChili con carne
Cannelloni z sosem słodko-kwaśnym i beszamelemStrogonow