Wykonanie

Nie wiem co
żeberka mają w sobie (bo na pewno nie dużą ilość
mięsa :p), że tak je lubię… W różnych konfiguracjach, zawsze z dodatkiem
miodu, smakują przepysznie. Dziś wersja z
sosem sojowym, którą bardzo zachwalała mi koleżanka.Składniki3/4 szklanki
sosu sojowego3/4 szklanki
wody3 łyżki
miodu5 ząbków
czosnkusól,
pieprz (duuuużo
pieprzu:))1,5kg
żeberek (pokrojonych)Sposób przygotowaniaKrok 1
Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty -
sos sojowy,
woda,
miód,
przyprawy.Krok 2
Żeberka zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na kila godzin, a nawet na całą noc.W międzyczasie warto jest zamieszać
żeberka, żeby
mieć pewność że marynata dotarła do każdego centymetra
mięska.Krok 3
Żeberka piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 st. C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać przez 25 minut, następnie zamieszać
żeberka i zapiekać kolejne 25 minut.W
sumie powinny się piec przez 2 godziny i 20 -30 minut. :)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)
Żeberka w
sosie sojowym z
miodem i
czosnkiem, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyPikantna zupa z
kurczakiem, warzywami i
mlekiem kokosowymChili con carne
Cannelloni z
sosem słodko-kwaśnym i beszamelemStrogonow