Ryż na mleku z żurawiną i czekoladąSkładniki2 szklanki mleka1 szklanka ryżuszczypta soliłyżeczka cukrugarść suszonej żurawinykilka kostek gorzkiej czekoladyłyżka mlekaSposób przygotowaniaKrok 1Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i cukrem. Dosypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu często mieszając, aby się nie przypalił. Jeśli w trakcie gotowania zauważymy, że jest za mało mleka, a ryż jeszcze nie jest do końca miękki, możemy trochę go dolać. Konsystencja po ugotowaniu ma być gęsta. Pod koniec gotowania wrzucamy suszoną żurawinę.Krok 2Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Mieszamy, aby ładnie się połączyła z mlekiem do płynnej konsystencji.Krok 3Gotowy ryż przekładamy do salaterek, polewamy czekoladą i ozdabiamy żurawiną.