ßßß Cookit - przepis na Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną

Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Pudding ryżowy jest odpowiedni na każdą okazję. Jest pyszny zarówno latem jak i zimą, podany na gorąco, ciepło czy zimno.
Aby nadać puddingowi nutkę egzotyczności, część zwykłego mleka zastąpiłam mlekiem kokosowym…., które doskonale spełnia rolę śmietanki i dodaje kremowej konsystencji.
W przypadku puddingu ryżowego zawsze najpierw gotuję ryż w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, a dopiero potem poddaję go dalszej obróbce z dodatkiem mleka. Wydaje mi się, że w przeciwnym razie pudding miałby tendencję do “lekkiej kitowatości” , co zmusiłoby mnie do dodania większej ilości mleka.
Składniki na 2 duże porcje:
200 g ryżu
300 ml mleka
200 ml mleka kokosowego
6 łyżek cukru
1/5 łyżeczki soli
50 g suszonej żurawiny
4 łyżki konfitury z żurawinyą
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
W średnim rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do mało przypalającego się garnka. Ryż w garnku zalewamy mlekiem zwykłym i kokosowym, dodajemy również cukier i aromat waniliowy.
Gotujemy na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa (okolo 30 minut). Pamiętamy, by często mieszać ryż, aby sie nie przypalił.
Ciepłym puddingiem napełniamy salaterki i ozdabiamy wg uznania **.
Tym razem użyłam słoiczków po dżemie. Napełniłam je ryżem do połowy, następnie dodałam warstwę konfitury z żurawiny i ponownie przykryłam puddingiem. Wierzch udekorowałam suszoną żurawiną i płatkami migdałów.
*Taki pudding dla mnie jest najlepszy na ciepło, kiedy jeszcze ma kremową konsystencję, a mleko nie zostało kompletnie wchłonięte przez ryż. Jeśli wstawimy pudding do lodówki i poczekamy parę godzin, uzyskamy bardziej kleistą i zwartą strukturę.
**Przed podaniem pudding można po prostu posypać cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, lub jak w tym przypadku udekorować konfiturą; można również wykorzystać sezonowe owoce lub musy owocowe.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/11/kokosowy-pudding-ryzowy-z-zurawina.html