Wykonanie
Pudding ryżowy jest odpowiedni na każdą okazję. Jest pyszny zarówno latem jak i zimą, podany na gorąco, ciepło czy zimno.Aby nadać puddingowi nutkę egzotyczności, część zwykłego
mleka zastąpiłam
mlekiem kokosowym…., które doskonale spełnia rolę
śmietanki i dodaje kremowej konsystencji.W przypadku
puddingu ryżowego zawsze najpierw gotuję
ryż w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru
skrobi, a dopiero
potem poddaję go dalszej obróbce z dodatkiem
mleka. Wydaje mi się, że w przeciwnym razie
pudding miałby tendencję do “lekkiej kitowatości” , co zmusiłoby mnie do dodania większej ilości
mleka.

Składniki na 2 duże porcje:200 g
ryżu300 ml
mleka200 ml
mleka kokosowego6 łyżek
cukru1/5 łyżeczki
soli50 g
suszonej żurawiny4 łyżki
konfitury z
żurawinyą1/2 łyżeczki
aromatu waniliowegoSposób przygotowaniaW średnim rondlu doprowadzamy do wrzenia
wodę, solimy, dodajemy
ryż, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Ugotowany
ryż odcedzamy i przekładamy do mało przypalającego się garnka.
Ryż w garnku zalewamy
mlekiem zwykłym i
kokosowym, dodajemy również
cukier i
aromat waniliowy.Gotujemy na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa (okolo 30 minut). Pamiętamy, by często mieszać
ryż, aby sie nie przypalił.Ciepłym
puddingiem napełniamy salaterki i ozdabiamy wg uznania **.Tym razem użyłam słoiczków po
dżemie. Napełniłam je
ryżem do połowy, następnie dodałam warstwę
konfitury z
żurawiny i ponownie przykryłam
puddingiem. Wierzch udekorowałam
suszoną żurawiną i
płatkami migdałów.*Taki
pudding dla mnie jest najlepszy na ciepło, kiedy jeszcze ma kremową konsystencję, a
mleko nie zostało kompletnie wchłonięte przez
ryż. Jeśli wstawimy
pudding do lodówki i poczekamy parę godzin, uzyskamy bardziej kleistą i zwartą strukturę.**Przed podaniem
pudding można po prostu posypać
cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, lub jak w tym przypadku udekorować
konfiturą; można również wykorzystać sezonowe
owoce lub
musy owocowe.