Wykonanie
![](/Data/Images/blog.darygrecji.pl\kuchnia-grecka-smaki/l/-27944763.jpg)
Na pytanie: z czym kojarzy Ci się Grecja, każdy odpowiedziałby chyba jednym tchem ze słońcem, starożytną architekturą, Grekiem Zorbą oraz hucznym weselem. Kulinarni smakosze dodadzą do tej krótkiej, lecz charakterystycznej listy, przepyszną kuchnię.Po pierwsze, aromatyKuchnia grecka jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata. Miano jednej z najlepszych zyskała dzięki aromatycznym warzywom i
ziołom, które dojrzewają pod błękitnym i
słonecznym niebem. Każdy z rejonów Grecji ma jednak swoje tradycje kulinarne.W rejonie Wysp
Jońskich spożywa się dużo
owoców morza i ryb. Attyka to królestwo dolmades – popularnych gołąbków zawijanych w liście
winogron oraz musaki – zapiekanki warzywnej z
mięsem mielonym. Na Krecie natomiast autochtoni uwielbiają intensywnie przyprawione potrawy i liczne dania oparte na bazie
wieprzowiny.Po drugie, prostotaGrecka kuchnia nie należy do skomplikowanych, stąd też można przypuszczać, że jest jedną najpopularniejszych kuchni świata. Jeśli dodamy, że jest smaczna i przede wszystkim zdrowa, będziemy
mieli jej pełen obraz. Mówiąc o warzywach w greckiej kuchni, trzeba zaznaczyć, że najważniejszymi jej składnikami są
papryka,
pomidory,
czosnek oraz
zioła.Nie może też zabraknąć ryb i
mięsa. Każdy Grek nie obędzie się w kuchni bez
oliwy z oliwek, która stanowi swego rodzaju bazę do przygotowania regionalnych potraw. W miejscowościach turystycznych można spróbować wybornych specjałów kuchni lokalnej ze wszystkich rejonów. Turyści zachwalają prawdziwą
sałatkę grecką, czyli choriatiki, przyrządzoną na bazie świeżych warzyw,
fety i
oliwek .Nikt nie obędzie się także bez placków – pites, przygotowanych na bazie
ciasta filo, które spożywa się na słodko lub słono wypełnione rozmaitymi farszami. Warto spróbować greckich zup, a już najbardziej fasolady – zupy fasolowej, czy też krestosupy – zupy
mięsnej na bazie
wołowiny i
ryżu.Grecja jest kulinarnym rajem dla wegetarian ze względu na duży procent dań opartych na
cukinii, bakłażanach,
papryce, pomidorach,
kaszy oraz serach.Po trzecie, wyborne trunkiMieszkańcy Grecji znani są ze specyficznego sposobu spożywania posiłków, który jest zupełnie inny od tego, który znają Polacy. Głównym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, do której zasiada się w licznym gronie rodziny i przyjaciół. Śniadań nie je się prawie wcale, a na obiad składają się wyłącznie lekkie potrawy.W gronie przyjaciół greckie dania najlepiej smakują z wybornym
winem. Ale potomkowie Arystotelesa posiadają także swój mocniejszy
alkohol doprawiony
anyżem i
koprem nazywany ouso me mese – ouzo .zdjęcie w nagłówku: flickr.com/photos/vassil_tzvetanov/