ßßß
Feta furno to przyprawiany ser owczy w folii aluminiowej. Danie to należy do specjalności wyspy Korfu, gdzie podaje się go jako przekąskę lub przystawkę. Grecy przyrządzają go na grillu opalanym węglem drzewnym, ale można go także przyrządzić w piekarniku.Ser owczy z piecaSkładniki dla 4 osób:400 g sera owczego (feta),6 łyżek oliwy z oliwek,2 dojrzałe pomidory,2 szalotki,sól/pieprz,1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej,1 łyżeczka suszonego oregano.Wykonanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st.C (przy termoobiegu 200 st.). Ser opłucz zimną wodą, a następnie wilgotnym nożem pokrój na duże plastry grubości niecałego centymetra. 4 kawałki folii aluminiowej (30x30 cm) posmaruj oliwą na błyszczącej stronie i rozłóż plastry fety.Pomidory obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Szalotki obierz i zetrzyj w cienkie piórka.Rozłóż pomidory i szalotkę na fecie, lekko posól, popieprz, posyp papryką i oregano.Pokrop pozostałą oliwą i mocno zwiń folię.Piecz przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie wyjmij serki, rozwiń z folii i ułóż na talerzu.Propozycja podaniaDanie to najlepiej podawać z białym pieczywem i gęstym, białym winem.W sklepie DaryGrecji.pl kupisz produkty do tego greckiego dania:Oryginalny ser fetaPochodzi z północnej Grecji, która jest jednym z najlepszych wytwórców sera w Europie. Ser ten jest wytwarzany z białego i śmietankowego owczego mleka. Dobrze się kroi.Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.Oliwę z oliwek ManoliKliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.