Wykonanie
Feta furno to przyprawiany
ser owczy w folii aluminiowej. Danie to należy do specjalności wyspy Korfu, gdzie podaje się go jako przekąskę lub przystawkę. Grecy przyrządzają go na grillu opalanym węglem drzewnym, ale można go także przyrządzić w piekarniku.
Ser owczy z piecaSkładniki dla 4 osób:400 g
sera owczego (
feta),6 łyżek
oliwy z oliwek,2 dojrzałe
pomidory,2
szalotki,sól/pieprz,1 łyżeczka sproszkowanej
papryki ostrej,1 łyżeczka
suszonego oregano.Wykonanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st.C (przy termoobiegu 200 st.).
Ser opłucz zimną
wodą, a następnie wilgotnym nożem pokrój na duże plastry grubości niecałego centymetra. 4 kawałki folii aluminiowej (30x30 cm) posmaruj
oliwą na błyszczącej stronie i rozłóż plastry
fety.
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
Szalotki obierz i zetrzyj w cienkie piórka.Rozłóż
pomidory i
szalotkę na fecie, lekko
posól, popieprz, posyp
papryką i
oregano.Pokrop pozostałą
oliwą i mocno
zwiń folię.Piecz przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie wyjmij
serki, rozwiń z folii i ułóż na talerzu.Propozycja podaniaDanie to najlepiej podawać z
białym pieczywem i gęstym,
białym winem.W sklepie DaryGrecji.pl kupisz produkty do tego greckiego dania:Oryginalny
ser fetaPochodzi z północnej Grecji, która jest jednym z najlepszych wytwórców
sera w Europie.
Ser ten jest wytwarzany z białego i
śmietankowego owczego mleka. Dobrze się kroi.Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.
Oliwę z oliwek ManoliKliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.