ßßß Cookit - przepis na Post navigation

Post navigation

nazwa

Wykonanie

Feta furno to przyprawiany ser owczy w folii aluminiowej. Danie to należy do specjalności wyspy Korfu, gdzie podaje się go jako przekąskę lub przystawkę. Grecy przyrządzają go na grillu opalanym węglem drzewnym, ale można go także przyrządzić w piekarniku.
Ser owczy z pieca
Składniki dla 4 osób:
400 g sera owczego (feta),
6 łyżek oliwy z oliwek,
2 dojrzałe pomidory,
2 szalotki,
sól/pieprz,
1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej,
1 łyżeczka suszonego oregano.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st.C (przy termoobiegu 200 st.). Ser opłucz zimną wodą, a następnie wilgotnym nożem pokrój na duże plastry grubości niecałego centymetra. 4 kawałki folii aluminiowej (30x30 cm) posmaruj oliwą na błyszczącej stronie i rozłóż plastry fety.
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Szalotki obierz i zetrzyj w cienkie piórka.
Rozłóż pomidory i szalotkę na fecie, lekko posól, popieprz, posyp papryką i oregano.
Pokrop pozostałą oliwą i mocno zwiń folię.
Piecz przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie wyjmij serki, rozwiń z folii i ułóż na talerzu.
Propozycja podania
Danie to najlepiej podawać z białym pieczywem i gęstym, białym winem.
W sklepie DaryGrecji.pl kupisz produkty do tego greckiego dania:
Oryginalny ser feta
Pochodzi z północnej Grecji, która jest jednym z najlepszych wytwórców sera w Europie. Ser ten jest wytwarzany z białego i śmietankowego owczego mleka. Dobrze się kroi.
Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.
Oliwę z oliwek Manoli
Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.
Źródło:http://blog.darygrecji.pl/greckie-przysmaki-ser-owczy-z-pieca