ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Jabłka w cieście francuskim to jedne z najprostszych ciastek, jakie można wykonać w domu. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że poradzą sobie z tym nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni. Do tego są naprawdę pyszne. Jeśli podamy je na gorąco z gałką lodów waniliowych, stanowić będą wyjątkowy i bardzo elegancki deser.
1 arkusz chłodzonego ciasta francuskiego
4 jabłka
konfitura malinowa
cynamon
woda
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów.
Na każdym kwadracie układamy połówkę jabłka. Do otworu po gnieździe nasiennym wkładamy po 1 łyżeczce konfitury malinowej i oprószamy jabłko delikatnie cynamonem.
Brzegi każdego kwadratu smarujemy wodą i zbieramy ku górze, sklejając je ze sobą jak kopertę. Mocno dociskamy, by nie rozkleiły się w trakcie pieczenia.
Każde ciastko smarujemy jajkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie ładnie złote i rumiane.
Posypujemy dla dekoracji cukrem pudrem.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/02/Jablka-w-ciescie-francuskim.html