Wykonanie
Jabłka w cieście francuskim to jedne z najprostszych
ciastek, jakie można wykonać w domu. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że poradzą sobie z tym nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni. Do tego są naprawdę pyszne. Jeśli podamy je na gorąco z gałką
lodów waniliowych, stanowić będą wyjątkowy i bardzo elegancki deser.

1 arkusz chłodzonego
ciasta francuskiego4
jabłkakonfitura malinowacynamonwodajajko + 1 łyżka
mleka do smarowania ciasta
Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów.Na każdym kwadracie układamy połówkę
jabłka. Do otworu po gnieździe nasiennym wkładamy po 1 łyżeczce
konfitury malinowej i oprószamy
jabłko delikatnie
cynamonem.Brzegi każdego kwadratu smarujemy
wodą i zbieramy ku górze, sklejając je ze sobą jak kopertę. Mocno dociskamy, by nie rozkleiły się w trakcie pieczenia.Każde
ciastko smarujemy
jajkiem rozmąconym z 1 łyżką
mleka.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie ładnie złote i rumiane.Posypujemy dla dekoracji
cukrem pudrem.Podajemy na ciepło lub na zimno.