ßßß Cookit - przepis na Purée ziemniaczane z pieczarkami

Purée ziemniaczane z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki posiadają tę wspaniałą cechę, że można je przygotować na setki sposobów i za każdym razem otrzymać inne danie. Tak, jak w tym przypadku,"zwykłe" pur é e ziemniaczane zostało wzbogacone dodatkiem aromatycznych pieczarek. Mały detal, a efekt naprawdę godny polecenia :).
1 kg ziemniaków do gotowania
250 g pieczarek
1-2 łyżki masła
2-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
W międzyczasie pieczarki pokroić na plastry i zrumienić na niewielkiej ilości oleju na patelni.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez praskę, by otrzymać gładkie pur é e. Wymieszać z miękkim masłem i kwaśna śmietaną. Doprawić do smaku solą po czym dodać grzyby. Całość wymieszać.
Na zdjęciu także:
Gotowana kukurydza
Stek wołowy z sosem pieprzowym
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/11/Pure-ziemniaczane-z-pieczarkami.html