Wykonanie
"Hummus" w
języku arabskim oznacza
ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to "ḥummuṣ bi ṭaḥīna", czyli
ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej ksiażki kucharskiej z XIII w. Wspaniale smakuje w wersji klasycznej, jednak tym razem zapraszam na wersję bardziej "deluxe", jakiej można skosztować w Tarsie (południowa Turcja) w restauracji Kervan Humus . Dzięki dodanym
przyprawom jest naprawdę znakomity.

1 puszka
ciecierzycy1-2 łyżki pasty sezamowej tahini2 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnkusól do smaku1 łyżeczka sumaku1 łyżeczka kuminu2 łyżki siekanej
natki kolendry (ew.
pietruszki)2 łyżki
oleju1 łyżeczka
słodkiej papryki1 przeciśnięty ząbek
czosnkuCiecierzycę odsączyć z zalewy. Odłożyć 1-2 łyżki
ciecierzycy do późniejszej dekoracji dania. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.
Ciecierzycę wraz z
czosnkiem, tahini i
sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku
solą.Hummus przekładamy do salaterki.Posypujemy sumakiem (ew. można go zastąpić otartą
skórką z cytryny) i mielonym kuminem. Układamy na wierzchu odłożoną wcześniej
ciecierzycę. Do podgrzanego
oleju dodajemy
paprykę w proszku i przeciśnięty ząbek
czosnku. Gorącym aromatycznym
olejem od razu polewamy hummus (tak, by
papryka i
czosnek się nie przypaliły), całość posypujemy siekaną
natką.Podajemy z
chlebkiem pita.