Wykonanie
Dżem ananasowy zawsze był jednym z moich ulubionych. Ostatnio, jedząc kanapkę, doznałam olśnienia: przecież
mogę z łatwością zrobić taki samodzielnie!
Droga od myśli do czynu była bardzo szybka, a efekt dokładnie taki, jakiego oczekiwałam. Polecam :)

1 puszka
ananasów w lekkim
syropie (waga puszki 565 g)200 ml
wody100 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego - 16 g
cukier żelujący
Ananasy odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Zalewę wlać do garnka (u mnie było jej 200 ml), dodać pokrojowego
ananasa,
wodę,
cukier i
cukier waniliowy. Ilość
cukru możemy regulować w zależności od naszych upodobań. Następnie dodajemy zgodną z zaleceniami na opakowaniu ilość
cukru żelującego. Ja użyłam
cukru żelującego 3:1*. Gotować wg. zaleceń producenta
cukru żelującego.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików, które natychmiast zamykać. Studzić postawione na zakrętkach. Z tej ilości wychodzą 2 słoiczki.* Do słodszych
konfitur używa się zazwyczaj
cukrów żelujących 2:1, a do niskosłodzonych
cukrów 3:1.