ßßß Cookit - przepis na Dżem ananasowy

Dżem ananasowy

nazwa

Wykonanie

Dżem ananasowy zawsze był jednym z moich ulubionych. Ostatnio, jedząc kanapkę, doznałam olśnienia: przecież mogę z łatwością zrobić taki samodzielnie! Droga od myśli do czynu była bardzo szybka, a efekt dokładnie taki, jakiego oczekiwałam. Polecam :)
1 puszka ananasów w lekkim syropie (waga puszki 565 g)
200 ml wody
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
cukier żelujący
Ananasy odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Zalewę wlać do garnka (u mnie było jej 200 ml), dodać pokrojowego ananasa, wodę, cukier i cukier waniliowy. Ilość cukru możemy regulować w zależności od naszych upodobań. Następnie dodajemy zgodną z zaleceniami na opakowaniu ilość cukru żelującego. Ja użyłam cukru żelującego 3:1*. Gotować wg. zaleceń producenta cukru żelującego.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików, które natychmiast zamykać. Studzić postawione na zakrętkach. Z tej ilości wychodzą 2 słoiczki.
* Do słodszych konfitur używa się zazwyczaj cukrów żelujących 2:1, a do niskosłodzonych cukrów 3:1.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/05/Dzem-ananasowy.html