Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Poniedziałkowa porada we wtorekźle to wyszło z moich obliczeń, ale to nic. Dopiero wczoraj robiłam skórkę, a ona musi swoje odleżećWielkimi krokami zbliżają się święta, oj jak ja uwielbiam Boże Narodzenie! Teraz nie
mogę się go doczekać jeszcze bardziej, bo to Nasze pierwsze święta z nowym członkiem rodzinynaszym małym synkiem.Ale do rzeczy. Kilka dni temu byliśmy na zakupach i cena
skórki pomarańczowej po prostu mnie przeraziła, 2,99 za 100 gram. Jest to cena
bakalii najtańszych,
marki marketowej. Zdziwiło mnie to bardzo. Biorąc pod uwagę to, że właśnie zaczął się sezon na
cytrusy, całe
pomarańcze można kupić już za 3 zł za kilogram, a wraz z
pomarańczami i
cytrynami w cenie mamy ok. 200-300 g samej skórki.
Zachęcam do ekonomii w gastronomii nic nie wyrzucajcie, co więcej tak przygotowana domowa skórka ma o wiele lepszy smak niż ta kupna, zróbcie i spróbujcieco więcej nie ma tego specyficznego zapachu chemii, nie
mogę Wam określić go konkretnie, ale pewnie wiecie o co mi chodzi, taki ostry zapach, który ulatnia się długo po otwarciu paczki z
bakaliami.Składniki:skóra z
cytrusów dowolna ilość
syroptakie same ilości
wodycukruu mnie na ok. 300 g skórki 3/4 szklanki
wody i 3/4 szklanki
cukruPrzygotowanie:
Pomarańcze przed obraniem myjemy.Skórki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia w temp. pokojowej.Dzięki temu pozbędziemy się sztucznych substancji , które są w skórce przez nawożenie i brudu który mógł się dostać do niej w czasie transportu.Po wystudzeniu
wody nie spożywamy, nie jest zbyt zdrowa, mimo tego , że ładnie pachnie. Możemy ją użyć w celach dekoracyjno zapachowych.Gotujemy
syrop z
cukru i
wody.Skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na gotujący się
syrop.Gotujemy aż
syrop się wchłonie a skórka stanie się szklista. Trwa to ok. 30 minut.Zostawiamy skórkę do ostudzenia.Gdy się wystudzi rozkładamy ją równomiernie na płaskim naczyniu i odkładamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc na do osuszenia.Ja odłożyłam ją na grzejnik.Po tym czasie skórkę pakujemy do szczelnego opakowania i używamy do ciast, deserów a nawet do dań głównychSmacznegoDo świąt jeszcze miesiąc więc sporo zdążycie jej nazbierać. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez kandyzowanej skórki, serniki, makowce i keksy muszą być z tym, nie ukrywajmy, kalorycznym dodatkiemps: a jak ślicznie pachnie w domu, gdy się ją robiDodatkowe rady:edit 28 . 11Dziś robiłam skórkę z większej ilości ok. 1 kg . Moje dodatkowe rady, skórkę zagotujcie w 2
razy we wrzątku, pierwszy raz przez 10 minut, drugi po zmianie
wody krócej. Przy większej porcji skórki, samo gotowanie w
syropie nie wystarczy, a chodzi nam o to aby wszystkie kawałeczki były dobrze nasiąknięte
syropemŚwięta, święta, święta :)))
Powiązane notki:Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!Praktyczne porady : Leki z kuchni I – przeziębienie i grypaPraktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz
mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do
chleba