ßßß Cookit - przepis na Praktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Praktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Poniedziałkowa porada we wtorek
źle to wyszło z moich obliczeń, ale to nic. Dopiero wczoraj robiłam skórkę, a ona musi swoje odleżeć
Wielkimi krokami zbliżają się święta, oj jak ja uwielbiam Boże Narodzenie! Teraz nie mogę się go doczekać jeszcze bardziej, bo to Nasze pierwsze święta z nowym członkiem rodziny
naszym małym synkiem.
Ale do rzeczy. Kilka dni temu byliśmy na zakupach i cena skórki pomarańczowej po prostu mnie przeraziła, 2,99 za 100 gram. Jest to cena bakalii najtańszych, marki marketowej. Zdziwiło mnie to bardzo. Biorąc pod uwagę to, że właśnie zaczął się sezon na cytrusy, całe pomarańcze można kupić już za 3 zł za kilogram, a wraz z pomarańczami i cytrynami w cenie mamy ok. 200-300 g samej skórki.
Zachęcam do ekonomii w gastronomii nic nie wyrzucajcie, co więcej tak przygotowana domowa skórka ma o wiele lepszy smak niż ta kupna, zróbcie i spróbujcie
co więcej nie ma tego specyficznego zapachu chemii, nie mogę Wam określić go konkretnie, ale pewnie wiecie o co mi chodzi, taki ostry zapach, który ulatnia się długo po otwarciu paczki z bakaliami.
Składniki:
skóra z cytrusów dowolna ilość
syrop
takie same ilości
wody
cukru
u mnie na ok. 300 g skórki 3/4 szklanki wody i 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Pomarańcze przed obraniem myjemy.
Skórki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia w temp. pokojowej.
Dzięki temu pozbędziemy się sztucznych substancji , które są w skórce przez nawożenie i brudu który mógł się dostać do niej w czasie transportu.
Po wystudzeniu wody nie spożywamy, nie jest zbyt zdrowa, mimo tego , że ładnie pachnie. Możemy ją użyć w celach dekoracyjno zapachowych.
Gotujemy syrop z cukru i wody.
Skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na gotujący się syrop.
Gotujemy aż syrop się wchłonie a skórka stanie się szklista. Trwa to ok. 30 minut.
Zostawiamy skórkę do ostudzenia.
Gdy się wystudzi rozkładamy ją równomiernie na płaskim naczyniu i odkładamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc na do osuszenia.
Ja odłożyłam ją na grzejnik.
Po tym czasie skórkę pakujemy do szczelnego opakowania i używamy do ciast, deserów a nawet do dań głównych
Smacznego
Do świąt jeszcze miesiąc więc sporo zdążycie jej nazbierać. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez kandyzowanej skórki, serniki, makowce i keksy muszą być z tym, nie ukrywajmy, kalorycznym dodatkiem
ps: a jak ślicznie pachnie w domu, gdy się ją robi
Dodatkowe rady:
edit 28 . 11
Dziś robiłam skórkę z większej ilości ok. 1 kg . Moje dodatkowe rady, skórkę zagotujcie w 2 razy we wrzątku, pierwszy raz przez 10 minut, drugi po zmianie wody krócej. Przy większej porcji skórki, samo gotowanie w syropie nie wystarczy, a chodzi nam o to aby wszystkie kawałeczki były dobrze nasiąknięte syropem
Święta, święta, święta :)))
Powiązane notki:
Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!
Praktyczne porady : Leki z kuchni I – przeziębienie i grypa
Praktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chleba
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/20/praktyczne-porady-domowy-wyrob-swiateczna-domowa-kandyzowana-skorka-pomaranczowa-lub-cytrynowa