Wykonanie
Lubię sałatki. A właściwie –
sałaty. Są zdrowe, smaczne i zazwyczaj proste w przygotowaniu. Jednym z moich ulubionych składników
sałaty jest
ser. Czasem
feta, czasem
brie, a czasami lazur. Ostatnio do
grona serów, które uważam za doskonałe do sałatek dołączył wędzony
twaróg. Kupiłam go właściwie z ciekawości, ale po spróbowaniu szybko stwierdziłam, że dobrze odnajdzie się w sałacie :) Nie myliłam się. Jego specyficzny smak doskonale spasował się z równie nietypowym smakiem
kiełbasy chorizo. Za te role pierwszoplanowe należy się im Oskar :) Zagrali wspaniały duet. Doskonałym i jednocześnie prostym uzupełnieniem były
pomidory,
słonecznik i
miks sałat. Szybko, nietypowo, zaskakująco i smacznie :)
Składniki:150 g
miksu sałat½ (ok. 100 g)
kiełbaski chorizo (pikantnej)2
pomidory100-120 g wędzonego
twarogu3 łyżki
słonecznikaWykonanie:
Pomidory kroimy w grubą kostkę, a
kiełbaskę chorizo w plasterki.Suchą patelnię rozgrzewamy i podprażamy na niej
słonecznik. Mieszamy, aby się nie przypalił. Następnie zdejmujemy go z patelni i układamy (na rozgrzanej) plasterki chroizo. Patelnię trzymamy na małym ogniu. Po chwili przekładamy plasterki chorizo na drugą stronę i gdy wytopi się tłuszcz zdejmujemy z patelni (na ręcznik papierowy). Łyżkę
paprykowego tłuszczu z chorizo możemy zostawić do polania
sałaty.
Miks sałat przekładamy do talerzy. Dodajemy chorizo i
pomidory. Kruszymy
twaróg ręką i posypujemy
sałatę. Na koniec dodajemy
słonecznik i polewamy odrobiną
paprykowego tłuszczu z chorizo.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ