ßßß Cookit - przepis na Owsiane batoniki jagodowe

Owsiane batoniki jagodowe

nazwa

Wykonanie

Mąż pracuje w dużej firmie, a gdzie dużo ludzi, tam różne okazje się trafiają :) To ktoś sprzedaje morele z ogrodu, to ma jagód pod dostatkiem :) I tak oto ostatnio mąż wrócił z pracy ze słoikiem jagód :) Chociaż właściwie to z połową słoika bo sporo zdążył już podjeść w pracy :) Ja jagody lubię i część zjadłam świeżych, resztę zamieniłam w takie owsiane batoniki :) Fajna słodka przekąska, szybka w przygotowaniu a na pewno zdrowsza niż kupne słodycze. To jak? Macie ochotę na coś słodkiego? :)
Składniki:
kwadratowa blaszka 20×20 cm
70 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu
40 g brązowego cukru
¼ łyżeczki soli
¼ szklanki oleju kokosowego
115 g płatków owsianych (błyskawicznych)
2 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego
Nadzienie jagodowe:
230 g jagód
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka stewii
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Formę natłuszczamy masłem.
W malakserze mieszamy ze sobą mąkę, brązowy cukier, sól, olej kokosowy, płatki i sok. Miesamy dopóki składniki się połączą.
¾ szklanki masy owsianej odkładamy na wierzch, a pozostałą część wylepiamy spód blaszki. Dokładnie dociskamy szklanką.
Do miski przekładamy jagody, sok z cytryny mąkę, sól i stewię. Mieszamy. Nadzienie rozkładamy na spodzie, po czym posypujemy odłożonym ciastem owsianym.
Całość pieczemy przez około 35 minut, aż wierzch się zarumieni. Następnie studzimy i kroimy w kwadraciki.
Smacznego!
Przepis znaleziony tutaj .
Źródło:http://panismaczna.com/owsiane-batoniki-jagodowe