ßßß
Składniki:kwadratowa blaszka 20×20 cm70 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu40 g brązowego cukru¼ łyżeczki soli¼ szklanki oleju kokosowego115 g płatków owsianych (błyskawicznych)2 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowegoNadzienie jagodowe:230 g jagód1 łyżka soku z cytryny1 łyżka stewii1 łyżka mąki pszennejszczypta soliWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Formę natłuszczamy masłem.W malakserze mieszamy ze sobą mąkę, brązowy cukier, sól, olej kokosowy, płatki i sok. Miesamy dopóki składniki się połączą.¾ szklanki masy owsianej odkładamy na wierzch, a pozostałą część wylepiamy spód blaszki. Dokładnie dociskamy szklanką.Do miski przekładamy jagody, sok z cytryny mąkę, sól i stewię. Mieszamy. Nadzienie rozkładamy na spodzie, po czym posypujemy odłożonym ciastem owsianym.Całość pieczemy przez około 35 minut, aż wierzch się zarumieni. Następnie studzimy i kroimy w kwadraciki.Smacznego!
Przepis znaleziony tutaj .