Wykonanie
Mąż pracuje w dużej firmie, a gdzie dużo ludzi, tam różne okazje się trafiają :) To ktoś sprzedaje
morele z ogrodu, to ma
jagód pod dostatkiem :) I tak oto ostatnio mąż wrócił z pracy ze słoikiem
jagód :) Chociaż właściwie to z połową słoika bo sporo zdążył już podjeść w pracy :) Ja
jagody lubię i część zjadłam świeżych, resztę zamieniłam w takie owsiane batoniki :) Fajna słodka przekąska, szybka w przygotowaniu a na pewno zdrowsza niż kupne
słodycze. To jak? Macie ochotę na coś słodkiego? :)

Składniki:kwadratowa blaszka 20×20 cm70 g
mąki pełnoziarnistej z orkiszu40 g
brązowego cukru¼ łyżeczki
soli¼ szklanki
oleju kokosowego115 g
płatków owsianych (błyskawicznych)2 łyżki
soku jabłkowego lub
pomarańczowegoNadzienie
jagodowe:230 g
jagód1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
stewii1 łyżka
mąki pszennejszczypta
soliWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Formę natłuszczamy
masłem.W malakserze mieszamy ze sobą
mąkę,
brązowy cukier,
sól,
olej kokosowy,
płatki i sok. Miesamy dopóki składniki się połączą.¾ szklanki masy owsianej odkładamy na wierzch, a pozostałą część wylepiamy spód blaszki. Dokładnie dociskamy szklanką.Do miski przekładamy
jagody,
sok z cytryny mąkę,
sól i
stewię. Mieszamy. Nadzienie rozkładamy na spodzie, po czym posypujemy odłożonym
ciastem owsianym.Całość pieczemy przez około 35 minut, aż wierzch się zarumieni. Następnie studzimy i kroimy w kwadraciki.Smacznego!


Przepis znaleziony tutaj .