ßßß
Składniki:ok. 40 niedużych pierniczków130 g zmielonych płatków owsianych90 g zmielonych otrębów pszennych75 g miodu (użyłam rzepakowego)20 g przyprawy korzennej1,5 łyżeczki sody oczyszczonejok. 60 ml letniego mleka1 łyżka oliwy z oliwek1 jajkołyżeczka stewiiWykonanie:Miód rozpuszczamy na patelni.Do dużej miski wsypujemy otręby i płatki owsiane, dolewamy miód i mieszamy. Ciągle mieszając dodajemy stewię, sodę i przyprawę do piernika. Następnie, gdy masa lekko przestygnie dolewamy oliwę i jajko. Zagniatamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 10 minut dolewając stopniowo mleko, aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominając ciasto kruche.Ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce.Stolicę delikatnie posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Foremkami wycinamy pierniczki. Pierniki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy pierniki przez 10-15 minut.Smacznego!
Przepis pochodzi stąd .