Wykonanie
Jest grudzień, może coś popierniczymy? ;) Co powiecie na wersję dietetyczną pierników? Z dużą ilością błonnika. Czasami mając wyrzuty sumienia, że ostatnio przesadziłam ze
słodyczami, szukam inspiracji na mniej kaloryczne smakołyki. A, że bez smakołyków bywa ciężko, to trzeba znaleźć złoty środek. Mi te pierniki bardzo przypadły do gustu, dla
męża były trochę za suche..no cóż przynajmniej więcej było dla mnie ;) Spróbujcie i oceńcie sami. Ja nie przygotowywałam żadnego lukru, ale jeśli macie ochotę to śmiało.

Składniki:ok. 40 niedużych pierniczków130 g zmielonych
płatków owsianych90 g zmielonych
otrębów pszennych75 g
miodu (użyłam rzepakowego)20 g
przyprawy korzennej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejok. 60 ml letniego
mleka1 łyżka
oliwy z oliwek1
jajkołyżeczka
stewiiWykonanie:
Miód rozpuszczamy na patelni.Do dużej miski wsypujemy
otręby i
płatki owsiane, dolewamy
miód i mieszamy. Ciągle mieszając dodajemy
stewię,
sodę i
przyprawę do piernika. Następnie, gdy masa lekko przestygnie dolewamy
oliwę i
jajko. Zagniatamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 10 minut dolewając stopniowo
mleko, aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominając ciasto kruche.Ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce.Stolicę delikatnie posypujemy
mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Foremkami wycinamy pierniczki. Pierniki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy pierniki przez 10-15 minut.Smacznego!


Przepis pochodzi stąd .