Wykonanie
Każdy wie, że
sałaty są zdrowe! Jednak nieraz mamy do nich „długie zęby”. Niepotrzebnie! W końcu to co połączymy ze sobą zależy często od naszej kreatywności;) Warzywa nie muszą się kończyć, na dodanej do obiadu startej
marchewce ;) Dostępny w sklepach wybór warzyw,
sałat, dodatków tylko pobudza wyobraźnię. Do tej
sałaty użyłam babcinej roboty
wędzonego schabu, ale spokojnie dostaniecie też
wędzony schab w sklepach (ewentualnie możecie zastąpić go inną wędzoną
wędliną lub
mięsem). Po raz pierwszy używałam świeżej
botwinki i spodobało mi się ;) Zawsze to coś innego niż
sałata lodowa ;)

Składniki:2 porcjeduża garść małych listków
botwinkiduża garść
rukolicentymetrowy plaster
wędzonego schabu5
pomidorków koktajlowychpół
czerwonej cebulipół małej
cukiniiząbek
czosnkułyżeczka mieszanki
ziół do warzywłyżka
orzeszków pinii1,5 łyżki
oliwyWykonanie:
Schab kroimy na kostkę i podsmażamy na
oliwie.
Cukinię kroimy w plastry, mieszamy z łyżką
oliwy, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i mieszkanką
ziół. Podsmażamy ją przez chwilę na patelni. Na talerzyku układamy wymieszaną
rukolę z
botwinką,
cebulę pokrojoną w piórka,
cukinię, przekrojone na pół
pomidorki. Na koniec dodajemy
schab. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni piniami. Smacznego! :)