Wykonanie
Jak wracaliśmy z Misiakiem z wakacji w zeszłym roku, zostało nam kilka € które postanowiliśmy na pełnym grubasie roztrwonić w samolocie. Kupiliśmy jakiś
napój i taki
dziwny batonik Kellogg’s, którego na próżno szukać w Polsce. Nazywał się chyba Squares? W każdym bądź razie okazał się mieszaniną marshmallows i
ryżu prażonego (nie preparowanego). Zasmakował mi nawet więc… Kupiłam drugiego? :) Nie, oczywiście zrobiłam takie cuś jakiś czas po powrocie do domu! :) Klei się to do zębów, ale w
sumie krówka też się klei a nikt nie narzeka. Ciekawy smak wynagradza zalepioną szczękę :)

Składniki:blaszka o wymiarach 20×20 cm300 g marshmallows40 g
masła40 g
białej czekolady (plus do dekoracji)50 g
migdałów (plus do dekoracji)125 g
ryżu prażonegoniebieski pisak żelowy do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:
Czekoladę siekamy na mniejsze cząstki.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy
masło i marshmallows (kilka możemy zostawić do dekoracji), cały czas mieszając.Następnie dodajemy prażony
ryż i chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy
płatki migdałowe i
czekoladę. Ponownie mieszamy, dopóki
ryż nie będzie obklejony masą.Formę wykładamy folią spożywczą i przekładamy przygotowaną masę z
ryżem. Całość dociskamy i wygładzamy.Zanim masa zastygnie możemy posypać ją dla ozdoby pokrojonymi marshmallows, dodatkowym
ryżem,
białą czekoladą i pomalować żelowym
pisakiem.Całość przekładamy do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z formy i kroimy na kwadraciki.Smacznego!



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ