ßßß
Wielkanocne babeczki czyli cupcakes z jajamiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 20 minutCzas gotowania Passive Time25 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 20 minutCzas gotowania Passive Time25 minut 1 godzina
Wielkanocne babeczki czyli cupcakes z jajamiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 20 minutCzas gotowania Passive Time25 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 20 minutCzas gotowania Passive Time25 minut 1 godzinaSkładnikiCiasto200 g mąki(1,5 szklanki)140 g cukru(3/4 szklanki)120 g masła(miękkiego)2 szt. jajek1 szt. pomarańczy1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki maślanki(jogurtu lub kefiru)Krem250 g serka mascarpone3 łyżki nutelli(lub innego kremu)Dekoracja1 paczka cukrowych jajeczekPorcje: babeczekSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując na puszystą masę. Na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy, zmiksowaćDo utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i maślankę, mieszając szpatułką lub delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości. Piec 20 - 25 minut do suchego patyczka.KremMascarpone zmiksować na jednolitą masę z nutellą.Dekorować wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec ułożyć cukrowe/czekoladowe jajeczka.Share this Recipe