Wykonanie

Wielkanocne babeczki czyli cupcakes z
jajamiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 20 minutCzas gotowania Passive
Time25 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 20 minutCzas gotowania Passive
Time25 minut 1 godzina

Wielkanocne babeczki czyli cupcakes z
jajamiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 20 minutCzas gotowania Passive
Time25 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 20 minutCzas gotowania Passive
Time25 minut 1 godzinaSkładnikiCiasto200 g
mąki(1,5 szklanki)140 g
cukru(3/4 szklanki)120 g
masła(miękkiego)2 szt.
jajek1 szt.
pomarańczy1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
maślanki(
jogurtu lub
kefiru)Krem250 g
serka mascarpone3 łyżki nutelli(lub innego kremu)Dekoracja1 paczka
cukrowych jajeczekPorcje: babeczekSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odstawić.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym
jajku za każdym razem miksując na puszystą masę. Na koniec dodać startą skórkę z
pomarańczy i sok z
pomarańczy, zmiksowaćDo utartej na gładko masy dodawać na zmianę
mąkę przesianą z proszkiem i
maślankę, mieszając szpatułką lub delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości. Piec 20 - 25 minut do suchego patyczka.Krem
Mascarpone zmiksować na jednolitą masę z nutellą.Dekorować wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec ułożyć cukrowe/czekoladowe jajeczka.Share this Recipe