ßßß Cookit - przepis na Domowe hot-dogi, warte grzechu!

Domowe hot-dogi, warte grzechu!

nazwa

Wykonanie

Czy nie uważacie, że wyrażenie "domowe hot-dogi" brzmi jakoś tak mniej kalorycznie? :) Mi taka myśl przyszła do głowy, dlatego postanowiłam je zrobić. Okazały się prawdziwym hitem na liście naszych niezdrowych nawyków żywieniowych! Bułka idealna pod względem proporcji składników, miękka, no i środek potrafi zaskoczyć. Mój Mąż stwierdził, że to najlepsze hot-dogi jakie jadł (co jest dla mnie najważniejszą i najwyższą pochwałą!). Szczerze mówiąc, doskonale mogłyby się sprawdzić z innym "wkładem", to znaczy zamiast sera i parówki, na przykład z pieczarkami i serem. Przepis zaczerpnęłam z bardzo ciekawej strony, ale jak zwykle musiałam go trochę pozmieniać. Gorrrrąco polecam!!!
Składniki na 8 niewielkich hot-dogów:
- 300 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- niecała łyżeczka soli,
- 150 ml letniej wody,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki oliwy,
- 8 małych parówek (lub 4 duże przekrojone na pół),
- 16 plasterków żółtego sera.
Przygotowanie hot-dogów rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w niewielkiej ilości wody (tej ze składników powyżej). Czekamy chwilę, aż zaczną "pracować", a następnie łączymy w misce wszystkie składniki na ciasto (oczywiście nie należą do nich parówki ani ser :) ). Kiedy powstanie ciastowa kula, przekładamy ją na blat i wyrabiamy do elastyczności. Pamiętajmy, by do ciasta dostało się jak najwięcej pęcherzyków powietrza, wówczas idealnie urośnie. Wkładamy je do tej samej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, wyrabiamy jeszcze przez chwilę, a następnie kroimy na blacie na 8 równych części. Każdą z nich wałkujemy na niewielki placuszek, do którego wkładamy plasterek sera, parówkę i przykrywamy drugim plasterkiem sera. Sklejamy ciasto palcami tak, by położyć hot-doga zlepieniem w dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni. W tym czasie układamy hot-dogi na blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 20 minut, by jeszcze trochę urosły. Po 20 minutach, smarujemy wierzch hot-dogów odrobiną oliwy (można posypać sezamem - ja akurat nie miałam), a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Gotowe hot-dogi możemy rozkroić wzdłuż i potraktować ketchupem lub innym sosem :) Smacznego!!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/01/domowe-hot-dogi-warte-grzechu.html