Wykonanie
Tegoroczna Noc Restauracji odbywała się w Poznaniu, Gdańsku i Białymstoku pod koniec maja. Do późnych godzin nocnych można było oglądać pokazy szefów kuchni i próbować dań, które zostały przygotowane specjalnie na to wydarzenie.Tematem przewodnim tegorocznej imprezy było odczarowanie składników regionalnych. Kucharze we wszystkich miastach wyjątkowo się starali, bo nagroda Grand Prix Nocy Restauracji ma coraz większe znaczenie. Na najlepszą potrawę każdy mógł oddać swój głos. Teraz już znamy zwycięzców i ich wspaniałe dania.W Gdańsku pierwszą nagrodę zdobyła restauracja Swojski Smak.
Serca smakoszy podbiła pierś z gęsi z kaszubskiej hodowli na
truskawkowo-
melonowym ratatouille z balsamico, podana z puree z
młodych marchewek z dodatkiem świeżej
kolendry.

Nad morzem gęsina pobiła
ryby, zaś w Białymstoku doceniono ...
łososia. Podobnie jak w ubiegłym roku zwyciężyło danie przygotowane przez KOKU Sushi - tatar z
łososia z
żubrówką,
ser kozi w tempurze,
makrela marynowana oraz
śledź w sosie z
buraków.



A jaki smak triumfuje w Poznaniu? Nagroda trafiła do rąk szefa kuchni restauracji Blow Up Hall - Tomka Trąbskiego. Przygotował on
polędwicę wołową ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki i sosem z
kaczki. Brzmi pysznie. I choć wydawałoby się, że następna Noc Restauracji dopiero za rok... to jednak nie jest to do końca prawda.Jak zapewnia pomysłodawca i organizator tej imprezy, Hubert Gonera, z uwagi na olbrzymie zainteresowanie Nocą Restauracji (rzeczywiście w restauracjach poznańskich trudno było o wolny stolik!) już przygotowywana jest w Poznaniu jej edycja jesienna (7-8 września). Będzie ona miała nieco inną formułę, a jej tematem przewodnim będzie
oliwa,
wino i
ser. To oczywiste nawiązania do smaków śródziemnomorskich.Wrześniowe wydanie Nocy będzie nosić nazwę Noc Restauracji Underground. Szczegółów można szukać już wkrótce na stronach www.nocrestauracji.pl oraz www.kulinarnypoznań.pl