Wykonanie
Dawno już nie piekłam
ciasteczek i już mi ich trochę brakowało przy porannej
kawie ;) A kruche
ciasteczka ostatnio gościły u nas baaaardzo dawno temu, więc wybór był prosty.
Ciasteczka są pyszne – kruchutkie, maślane, delikatnie
pomarańczowe. Nam najbardziej smakowały z
mlekiem i
herbatką. Szybko się je robi, a wycinanie to już czysta przyjemność.Co tu dużo pisać. Polecam :)* przepis z „1000 baking recipes”Składniki na około 25 – 30
ciasteczek (w zależności od wielkości foremek):175g
mąki pszennej75g drobnego
cukru do wypiekówskórka otarta z 1
pomarańczy150g niesolonego
masła, schłodzonegoWykonanie:
Mąkę,
cukier oraz skórkę z
pomarańczy wymieszaj. Dodaj pokrojone
masło i rozcieraj przez chwilę
między palcami. Wyrób szybko ciasto.Rozwałkuj ciasto na grubość 5mm na blacie lekko oprószonym
mąką. Wycinaj
ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.Piecz w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) przez około 12 – 15 minut, do lekkiego zezłocenia.Studź na kratce.Smacznego :)