ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka kokosowe…

Kruche ciasteczka kokosowe…

nazwa

Wykonanie

Kruchutkie, maślane, mocno kokosowe ciasteczka, które upiekłam dziś specjalnie z myślą o naszym miłym gościu – mojej młodszej Siostrze – dawno już zniknęły z talerzyka, a ja właśnie dojadam ostatnie, które Zuzia porzuciła w ferworze zabawy, i planuję wyprawę do sklepu po więcej wiórków kokosowych, bo jedna porcja okazała się zdecydowanie za mała :)
Kruche ciastka są u nas w domu zawsze mile widziane, ale już dawno żadne nie spotkały się z tak entuzjastycznym przyjęciem :) Nie dość, że wyszły idealnie kruche i maślane (ale nie tłuste, jak to się czasem zdarza), to jeszcze były bardzo, bardzo kokosowe, co samo w sobie wystarczyło, by Zuzia z ciocią nie mogły się im oprzeć. Zwłaszcza, że smakują nawet lepiej, niż popularne kokosowe ciasteczka, które zdarzało nam się od czasu do czasu kupować.
Polecam :)
* przepis z „1000 recipes. Baking”
Składniki na około 16 ciastek:
150g mąki pszennej
55g wiórków kokosowych
75g drobnego cukru do wypieków
150g niesolonego masła, pokrojonego
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz cukrem. Dodaj pokrojone masło i przesiekaj nożem lub siekaczem do kruchego ciasta. Wyrób gładkie, jednolite ciasto*.
Ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość około 5mm. Wycinaj ciasteczka okrągłą foremką o średnicy 5cm i karbowanym brzegu (lub inną, ulubioną foremką) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 12 – 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/01/28/kruche-ciasteczka-kokosowe