ßßß
Dawno już nie piekłam ciasteczek i już mi ich trochę brakowało przy porannej kawie ;) A kruche ciasteczka ostatnio gościły u nas baaaardzo dawno temu, więc wybór był prosty.Ciasteczka są pyszne – kruchutkie, maślane, delikatnie pomarańczowe. Nam najbardziej smakowały z mlekiem i herbatką. Szybko się je robi, a wycinanie to już czysta przyjemność.Co tu dużo pisać. Polecam :)* przepis z „1000 baking recipes”Składniki na około 25 – 30 ciasteczek (w zależności od wielkości foremek):175g mąki pszennej75g drobnego cukru do wypiekówskórka otarta z 1 pomarańczy150g niesolonego masła, schłodzonegoWykonanie:Mąkę, cukier oraz skórkę z pomarańczy wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj przez chwilę między palcami. Wyrób szybko ciasto.Rozwałkuj ciasto na grubość 5mm na blacie lekko oprószonym mąką. Wycinaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.Piecz w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) przez około 12 – 15 minut, do lekkiego zezłocenia.Studź na kratce.Smacznego :)