ßßß Cookit - przepis na Biały tort truflowy…

Biały tort truflowy…

nazwa

Wykonanie

Lekki, puszysty biszkopt uwieńczony masą truflową z białej czekolady, która wręcz rozpływa się w ustach. Takiego tortu chyba nie trzeba jakoś specjalnie reklamować ;) Gdy tylko wpadł mi w oko ten przepis, wiedziałam, że muszę go zrobić. W końcu Mąż jest zagorzałym fanem białej czekolady, a o męża trzeba dbać ;P
Jest słodki i cudownie kremowy, a jego przygotowanie nie powinno Wam nastręczyć żadnych trudności.
Polecam :)
* przepis z „Baking” Bridgewater Book Company
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm (ja robiłam w tortownicy 23cm przez co warstwa truflowa wyszła dość niska):
Biszkopt:
50g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
2 duże jajka
50g drobnego cukru do wypieków
70g mąki pszennej
Masa truflowa:
300ml kremówki 36% lub double cream
350g białej czekolady
250g serka mascarpone
Wykonanie:
Jajka na biszkopt ubij w całości z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy (powinna potroić swoją objętość). Przesiej do misy z masą jajeczną mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką. Na koniec dodaj roztopioną, przestudzoną czekoladę i ostrożnie wymieszaj.
Przełóż masę na biszkopt do tortownicy wysmarowanej masłem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studź przez chwilę w formie, a potem przenieś na kratkę i wystudź całkowicie. Potem włóż z powrotem do formy i zapnij obręcz.
W tym czasie przygotuj masę truflową.
Kremówkę zagotuj w rondlu z grubym dnem, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, żeby lekko przestygła. Dodaj posiekaną białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Gdy masa będzie już prawie zimna, dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną masę wyłóż na wystudzony spód biszkoptowy i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (masa truflowa powinna stężeć).
Tort możesz udekorować kwiatami z masy marcepanowej lub wiórkami z gorzkiej czekolady.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/05/bialy-tort-truflowy