ßßß
Zdecydowanie jedne z lepszych ciasteczek, jakie ostatnio jadłam. Sam fakt, że są cytrynowe był dla mnie wystarczającym powodem do ich upieczenia. Do tego wyglądają naprawdę uroczo i cudownie pachną podczas pieczenia :))Ciasteczka są delikatne i wilgotne, nie tak suche, jak większość kruchych ciasteczek, co dla nas było miłą odmianą. Cytrynowa glazura z likierem Limoncello nadaje im wyjątkowego posmaku. Idealne na spotkanie w gronie przyjaciół. Jedyną ich wadą jest to, że tak szybko znikają :)Polecam :)* przepis pochodzi z książki „Baking Cookies & Biscuits”Składniki na około 16 ciasteczek:200g mąki samo-rosnącej (możecie ją zrobić mieszając zwykłą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz solą, dając 1 i 1/2 łyżeczki proszku oraz 1/4 łyżeczki soli na szklankę mąki)50g niesolonego masła w temperaturze pokojowej1 i 1/2 łyżki mleka50g drobnego cukru do wypieków1 duże jajkoskórka otarta z połowy cytrynyWykonanie:Mąkę wsyp do miski i wetrzyj w nią masło.Mleko, cukier oraz skórkę z cytryny umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wlej do miski z mąką i masłem.Jajko roztrzep i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj.Delikatnie zagnieć gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobinę mąką.Ciasto podziel na około 16 części. Z każdej zrób kulkę wielkości orzecha włoskiego, po czym rozwałkuj je rękoma na paseczki długości około 15cm. Złóż je na pół i skręć delikatnie. Końce złącz, tworząc gniazdko.Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez 15 – 20 minut lub do zarumienienia.Studź na kratce. Udekoruj polewą.Składniki na polewę:150g cukru pudru2 łyżki likieru cytrynowego Limoncello plus 1 łyżka soku z cytryny (jeśli ciasteczka są dla dzieci zastąp likier sokiem z cytryny)skórka z cytryny do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:Cukier puder utrzyj na gładką masę z likierem oraz sokiem z cytryny.Ciasteczka maczaj w polewie i odkładaj na bok do zastygnięcia.Udekoruj skórką cytrynową.Smacznego :)