Wykonanie

Zdecydowanie jedne z lepszych
ciasteczek, jakie ostatnio
jadłam. Sam fakt, że są
cytrynowe był dla mnie wystarczającym powodem do ich upieczenia. Do tego wyglądają naprawdę uroczo i cudownie pachną podczas pieczenia :))
Ciasteczka są delikatne i wilgotne, nie tak suche, jak większość kruchych
ciasteczek, co dla nas było miłą odmianą. Cytrynowa glazura z
likierem Limoncello nadaje im wyjątkowego posmaku. Idealne na spotkanie w gronie przyjaciół. Jedyną ich wadą jest to, że tak szybko znikają :)Polecam :)* przepis pochodzi z książki „Baking Cookies & Biscuits”Składniki na około 16
ciasteczek:200g
mąki samo-rosnącej (możecie ją zrobić mieszając zwykłą
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia oraz
solą, dając 1 i 1/2 łyżeczki proszku oraz 1/4 łyżeczki
soli na szklankę
mąki)50g niesolonego
masła w temperaturze pokojowej1 i 1/2 łyżki
mleka50g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajkoskórka otarta z połowy
cytrynyWykonanie:
Mąkę wsyp do miski i wetrzyj w nią
masło.
Mleko,
cukier oraz
skórkę z cytryny umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu, aż
cukier się rozpuści. Wlej do miski z
mąką i
masłem.
Jajko roztrzep i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj.Delikatnie zagnieć gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobinę
mąką.Ciasto podziel na około 16 części. Z każdej zrób kulkę wielkości
orzecha włoskiego, po czym rozwałkuj je rękoma na paseczki długości około 15cm. Złóż je na pół i skręć delikatnie. Końce złącz, tworząc gniazdko.Ułóż
ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez 15 – 20 minut lub do zarumienienia.Studź na kratce. Udekoruj polewą.Składniki na polewę:150g
cukru pudru2 łyżki
likieru cytrynowego Limoncello plus 1 łyżka
soku z cytryny (jeśli
ciasteczka są dla dzieci zastąp
likier sokiem z cytryny)
skórka z cytryny do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:
Cukier puder utrzyj na gładką masę z
likierem oraz
sokiem z cytryny.
Ciasteczka maczaj w polewie i odkładaj na bok do zastygnięcia.Udekoruj
skórką cytrynową.Smacznego :)