Wykonanie

Pyszny
chleb na
mące razowej o sprężystym, wilgotnym miąższu. Bez dodatku
drożdży, z mieszanką mąk żytniej razowej i pszennej chlebowej. Pierwszy, który upiekłam na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie, więc mam do niego sentyment :) Jak dotąd mnie nie zawiódł. Dosyć długo wyrasta (przynajmniej w mojej kuchni), ale warto na niego czekać. Smakuje wspaniale i bardzo długo zachowuje świeżość.Gorąco polecam!* przepis Tatter z bloga piekarniatatter.blogspot.comSkładniki:400g zakwasu żytniego150ml
wody (używam zwykłej
wody z kranu)100g
mąki żytniej razowej300g
mąki pszennej chlebowej (strong
flour)1 łyżka
soli1 łyżeczka
cukru demeraraWykonanie:Wszystkie składniki umieść w dużej misie i wymieszaj, po czym wyrabiaj przez kilka minut (najlepiej mikserem z hakiem lub po po prostu łyżką). Ciasto powinno być lepkie i luźne, więc w razie potrzeby dodaj więcej
wody (ja dolałam ok. 1 – 2 szklanek więcej).Odstaw przykrytą ściereczką miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób (u mnie sprowadza się to do porządnego przemieszania go łyżką) i włóż do foremki o wymiarach ok. 10×30 cm, wysmarowanej
masłem i wysypanej
otrębami.Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kilka godzin (ciasto powinno podwoić objętość).
Chleb wstaw do zimnego piekarnika, mniej więcej w połowie wysokości i nastaw temperaturę na 200 °C. Piecz godzinę, kilkakrotnie spryskując go z wierzchu
wodą (dzięki temu skórka będzie ładnie błyszczała).Przed pieczeniem chlebek warto posypać
otrębami,
płatkami owsianymi lub ziarnami.Smacznego :)