ßßß
Roladki z mięsem wieprzowym, boczkiem i cukinią mogą na pierwszy rzut oka wydawać się trudne do wykonania. Jednak w rzeczywistości ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujcie, bo smakują wyśmienicie. Przepis znaleźliśmy drukowanej gazetce „Gotuj – krok po kroku”.Składniki potrzebne do wykonania roladek:0,5-0,6 kg wieprzowiny bez kości1 duża cebula2-3 ząbki czosnkuświeża bazyliaśredniej wielkości cukinia5 łyżek oleju8 plasterków boczkuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:1. Umyte mięso wieprzowe osuszamy papierowym ręcznikiem i rozdzielamy na ok 12 mniejszych kawałków, następnie delikatnie solimy i pieprzymy.2. Cebulę, czosnek i bazylię siekamy drobniutko.3. Umytą cukinię tniemy w bardzo cieniutkie plastry – najlepiej za pomocą obieraczki.4. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy poszatkowaną świeżą bazylię (może być też suszona).5. Na kawałki wieprzowiny kładziemy nasze cebulowy farsz, a następnie mięso dokładnie owijamy w plastry boczku, które następnie owijamy w cienkie plastry cukini. Całość możemy spiąć wykałaczkami lub związać nicią kuchenną.5. Takie roladki podsmażamy przez chwilę na patelni, aż się lekko zarumienią.6. Następnie podsmażone roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 18 minut.