Wykonanie
Roladki z
mięsem wieprzowym,
boczkiem i
cukinią mogą na pierwszy rzut oka wydawać się trudne do wykonania. Jednak w rzeczywistości ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujcie, bo smakują wyśmienicie. Przepis znaleźliśmy drukowanej gazetce „Gotuj – krok po kroku”.Składniki potrzebne do wykonania roladek:0,5-0,6 kg
wieprzowiny bez kości1 duża
cebula2-3 ząbki
czosnkuświeża
bazyliaśredniej wielkości
cukinia5 łyżek
oleju8 plasterków
boczkuoliwa z oliweksól i
pieprzSposób przygotowania:1. Umyte
mięso wieprzowe osuszamy papierowym ręcznikiem i rozdzielamy na ok 12 mniejszych kawałków, następnie delikatnie solimy i
pieprzymy.2.
Cebulę,
czosnek i
bazylię siekamy drobniutko.3. Umytą
cukinię tniemy w bardzo cieniutkie plastry – najlepiej za pomocą obieraczki.4. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki
oleju i szklimy na nim
cebulę, następnie dodajemy
czosnek. Do podsmażonej
cebuli z
czosnkiem dodajemy poszatkowaną świeżą
bazylię (może być też suszona).5. Na kawałki
wieprzowiny kładziemy nasze
cebulowy farsz, a następnie
mięso dokładnie owijamy w plastry
boczku, które następnie owijamy w cienkie plastry
cukini. Całość możemy spiąć wykałaczkami lub związać nicią kuchenną.5. Takie roladki podsmażamy przez chwilę na patelni, aż się lekko zarumienią.6. Następnie podsmażone roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 18 minut.