Wykonanie
Pieczony
łosoś w marynacie z
limonki i
bazylii. Można go podawać z frytkami, chrupiącymi
ziemniakami czy
ryżem.
Łososia można grillować oraz zapiekać. Polecamy spróbować!
Mięso łososia bogate jest w kwasy tłuszczowe omega-3, a także pełnowartościowe
białka, minerały (fosfor, magnez i selen), jak również i witaminy: B12, B6, niacynę .100 gramów filetu z
łososia to 200 kcal, na które składa się głównie
białko i zdrowy tłuszcz omega-3. Są to jak najbardziej zdrowe kalorie, potrzebne naszemu organizmowi.Tę
rybę możemy podawać pod każdą postacią – pieczony
łosoś, grillowany, przygotowany na parze, smażonego, surowy, wędzony. Istnieje mnóstwo dań z wykorzystaniem tej pysznej
ryby. Postaramy się Wam tu udostępniać ich jak najwięcej :)Do jego przygotowania potrzebujemy:piekarnik/grillblaszkępergamin/papier
śniadaniowySkładniki na danie z pieczonym
łososiem:filet z
łososialimonkasólświeża
bazyliaoliwa z oliwekSposób przygotowania pieczonego
łososia:1.
Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką.2. Ścieramy skórkę z
limonki na najmniejszych oczkach.3. Wyciskamy
sok z limonki, dodajemy do niego
soli,
oliwy,
bazylii i ewentualnie innych przypraw, według upodobań (np.
zioła prowansalskie lub
pieprz cayenne – z tym ostrożnie, jest bardzo ostry, jednak ma ciekawy smak, inny niż tradycyjne
chilli.)4. Następnie marynujemy w tym
rybę. Wcieramy dobrze marynatę w
mięso, możemy delikatnie naciąć skórkę, aby
przyprawy wchłonęły się we wszystkie zakamarki :)5. Tak przygotowany
łosoś musi poleżeć ok. na ok. 30 minut w lodówce. W tym czasie możemy przygotowywać dodatki do naszego dania, np. frytki.6. Następnie owijamy kawałki zamarynowanej
ryby w pergamin.7. Wkładamy filety z
łososia do rozgrzanego piekarnika (funkcja grill lub ok. 180 stopni Celsjusza). Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut.Inne przepisy z wykorzystaniem tej pysznej
ryby, jaką jesteś
łosoś :Zapiekanka z
łososiem – jest to szybkie danie zapiekane w piekarniku z wykorzystaniem
wędzonego łososia,
mozzarelli ,
limonki,
pieprzy Cayenne i
makaronu, naprawdę polecam, to mój ulubiony
makaron, jest lekki, delikatny i czujemy się po nim świetnie :)