ßßß
Pieczony łosoś w marynacie z limonki i bazylii. Można go podawać z frytkami, chrupiącymi ziemniakami czy ryżem. Łososia można grillować oraz zapiekać. Polecamy spróbować!Mięso łososia bogate jest w kwasy tłuszczowe omega-3, a także pełnowartościowe białka, minerały (fosfor, magnez i selen), jak również i witaminy: B12, B6, niacynę .100 gramów filetu z łososia to 200 kcal, na które składa się głównie białko i zdrowy tłuszcz omega-3. Są to jak najbardziej zdrowe kalorie, potrzebne naszemu organizmowi.Tę rybę możemy podawać pod każdą postacią – pieczony łosoś, grillowany, przygotowany na parze, smażonego, surowy, wędzony. Istnieje mnóstwo dań z wykorzystaniem tej pysznej ryby. Postaramy się Wam tu udostępniać ich jak najwięcej :)Do jego przygotowania potrzebujemy:piekarnik/grillblaszkępergamin/papier śniadaniowySkładniki na danie z pieczonym łososiem:filet z łososialimonkasólświeża bazyliaoliwa z oliwekSposób przygotowania pieczonego łososia:1. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką.2. Ścieramy skórkę z limonki na najmniejszych oczkach.3. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy do niego soli, oliwy, bazylii i ewentualnie innych przypraw, według upodobań (np. zioła prowansalskie lub pieprz cayenne – z tym ostrożnie, jest bardzo ostry, jednak ma ciekawy smak, inny niż tradycyjne chilli.)4. Następnie marynujemy w tym rybę. Wcieramy dobrze marynatę w mięso, możemy delikatnie naciąć skórkę, aby przyprawy wchłonęły się we wszystkie zakamarki :)5. Tak przygotowany łosoś musi poleżeć ok. na ok. 30 minut w lodówce. W tym czasie możemy przygotowywać dodatki do naszego dania, np. frytki.6. Następnie owijamy kawałki zamarynowanej ryby w pergamin.7. Wkładamy filety z łososia do rozgrzanego piekarnika (funkcja grill lub ok. 180 stopni Celsjusza). Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut.Inne przepisy z wykorzystaniem tej pysznej ryby, jaką jesteś łosoś :Zapiekanka z łososiem – jest to szybkie danie zapiekane w piekarniku z wykorzystaniem wędzonego łososia, mozzarelli , limonki, pieprzy Cayenne i makaronu, naprawdę polecam, to mój ulubiony makaron, jest lekki, delikatny i czujemy się po nim świetnie :)