Wykonanie
Składniki:3
jajka1
żółtko130g
cukru kryształu150g
margaryny „Kasia”5 opakowań
kisielu cytrynowego250g
maki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowegoWykonanie:
Margarynę roztapiamy w rondlu i pozostawiamy do ostudzenia.Blachę do pieczenia ustawiamy na najniższej
szynie piekarnika, który rozgrzewamy do 170 0 C.
Jajka,
żółtko,
cukier i
cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.W osobnej misce mieszamy
mąkę,
kisiele i
proszek do pieczenia, które następnie przesiewamy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Dalej mieszając, powoli dodajemy roztopioną i przestudzoną
margarynę.Formę do
baranka dokładnie smarujemy
margaryną i napełniamy
ciastem. Nie napełniamy formy po sam brzeg, ciasto urośnie podczas pieczenia. Z pozostałego ciasta możemy wykonać babeczki.
Baranka pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez około 40 – 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.Po wyjęciu
baranka z formy, w razie potrzeby ścinamy kawałek ciasta tak, aby
baranka można było postawić.Dekorujemy według uznania.Smacznego!
Babeczki, które wykonałam z pozostałego ciasta