ßßß
Skladniki5 jaj1i 1/2 szklanki cukru3 szkl. mąki1 szkl. oleju1 szkl. napoju Sprite3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao10 dkg czekolady mlecznej5 dkg czekolady białejSposób przygotowaniaBiałka ubić na sztywno, porcjami dodać cukier, ubijając dodać żółtka, chwilę ubijać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj porcjami dodawać mąkę na przemian z olejem, na koniec wlać sprite, delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Gotowe ciasta przekładać do tortownicy na przemian, raz ciemne raz jasne zaczynając od środka. Piec około 40 minut w temp. 170 *C. Czekoladę mleczną połamać, dodać 2 – 3 łyżki mleka, podgrzewając rozpuścić, polać gotowe wystudzone ciasto, to samo zrobić z czekoladą białą ( dodając mniej mleka) i zrobić esy floresy na czekoladzie mlecznej.