Wykonanie
To ciacho chyba każdy zna :)
Skladniki5 jaj1i 1/2 szklanki
cukru3 szkl.
mąki1 szkl.
oleju1 szkl.
napoju Sprite3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao10 dkg
czekolady mlecznej5 dkg
czekolady białejSposób przygotowania
Białka ubić na sztywno, porcjami dodać
cukier, ubijając dodać
żółtka, chwilę ubijać.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj porcjami dodawać
mąkę na przemian z
olejem, na koniec wlać sprite, delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać
kakao a do drugiej 2 łyżki
mąki. Gotowe ciasta przekładać do tortownicy na przemian, raz ciemne raz jasne zaczynając od środka. Piec około 40 minut w temp. 170 *C.
Czekoladę mleczną połamać, dodać 2 – 3 łyżki
mleka, podgrzewając rozpuścić, polać gotowe wystudzone ciasto, to samo zrobić z
czekoladą białą ( dodając mniej
mleka) i zrobić esy floresy na
czekoladzie mlecznej.