ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kakaowym spodzie z bezą

Szarlotka na kakaowym spodzie z bezą

nazwa

Wykonanie

Naszło mnie wczoraj na coś słodkiego.
W zamrażalniku kakaowe kruche ciasto.
W misce mięknące już jabłka.
Musiała być szarlotka!
0,5 kg mąki
1 kostka masła
5-6 łyżek gęstej śmietany
20 dag cukru
3-4 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
4 duże jabłka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyzka cynamonu
3 białka
pół szklanki cukru do bezy
szczypta soli
Mąkę wsypać do miski,dodać pokrojone w kostkę masło,śmietanę,cukier,kakao i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Schłodzić je w lodówce minimum 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki ( można zetrzeć na tarce).
Posypać brązowym cukrem i cynamonem .Na patelni rozpuścić pół łyżeczki masła i dodać jabłka. Dusić lekko aż zmiękną.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
Spód formy wylepić ciastem.
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni i wstawić ciasto na 10 min.
Lekko przestudzić. Dodać jabłka i ubitą pianę z białek.
Piec 30 min w temp 190 stopni.
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2013/03/szarlotka-na-kakaowym-spodzie-z-beza.html