Wykonanie

Połączenie muffinów i
kawy to coś idealnego w trakcie niezbyt udanego dnia ;). Ważne, żeby
kawa której używacie była dobrej jakości i naprawdę mocna. Nie polecam kaw rozpuszczalnych, '3 w 1' itd. ;) Do zrobienia dobrej
kawy wystarczy niedrogi ekspres przelewowy, zmielona albo ziarnista
kawa i ewentualnie młynek. Także nie ma tłumaczenia, że do zrobienia porządnej
kawy trzeba
mieć drogi ekspres. Do mojego wypieku użyłam ostatnio testowanej przeze mnie i znajomych
kawy, którą
mogę z czystym sumieniem polecić i testowałam dzięki sklepowi www.przyjacielekawy.pl :)
Kawowe muffiny (12 sztuk):- 1,5 szklanki
mąki ( u mnie 1 szklanka
mąki pełnoziarnistej i 0,5 szklanki krupczatki)- 0,5 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżka
cynamonu- 1 łyżka
przyprawy do piernika- 3/ 4 szklanki mocnej
kawy- 1/3 szklanki
oleju- 2
jajka- kilka łyżek dowolnego
dżemuPiekarnik podgrzej do 180 (z termo obiegiem) stopni. Wymieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodkę,
cynamon,
przyprawę. W drugiej misce wymieszaj ostudzoną
kawę,
olej,
jajko. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie, ale nie za długo. Do foremek wyłożonych papilotkami wlej po łyżce masy, na to łyżeczkę
dżemu, a na to kolejną łyżkę ciasta. Piecz ok.20 minut.