Wykonanie
Coś się w życiu kończy, coś się zaczyna …I tak przez cały czas, na okrągło :)Właśnie zakończyłam bardzo ważny okres życia w moim życiu. Okres długiej i ciężkiej pracy. Zaplanowanej z mozolnym wysiłkiem co do której efektów nikt nie miał pewności czy warto? Czy podołam? Czy do końca wytrwam….???Jednak udało się choć nie było łatwo. Wytrwałam i jestem zadowolona.Jeśli chodzi o efekty to już inna sprawa. Ciężka praca na pewno nie poszła na marne. Ja się zmieniłam, niestety świat wokół mnie nie i teraz to jest kolejny problem, z którym muszę się uporać.W ogóle nie patrzę na świat jak na górę problemów tylko na zagadki i kolejne zadania do rozwiązania. Lubię łamigłówki, jestem kobietą od zadań specjalnych (kiedyś tak mnie przedstawiono w firmie - … „a to nasza pani … od zadań specjalnych ”) Dlatego ufam, że nigdy nie może być tak źle, aby nie mogło być lepiej :)Może przede mną kolejna życiowa rewolucja … kto wie? Może znów postawie wszystko na głowie i wyruszę w świat z jedną przysłowiową walizką? Skoro nie może być inaczej, skoro nie
mogę spełnić marzeń w inny sposób … skoro by posłodzić sobie odrobinę
kawę muszę rozbić cukiernicę … trudno.Dziś znajduję w sobie już na to siłę i moc by podążać za swoimi marzeniami. Odżyły we mnie moje stare marzenia i urodziły się nowe. Podążać chcę z nurtem a nie pod prąd. Wiem, że w końcu spotkam też siebie, zagubioną dziewczynę z przed wielu lat … mam jej tyle do opowiedzenia, może ze mną w końcu zamieszka?Z tej wyjątkowej okazji upiekłam dla siebie ciasto, którym się chciałam z
Wami podzielić.
Jeśli lubicie ciasta hiszpańskie to ono jest hiszpańskie.
Jeśli lubicie ciasta
migdałowe to ono jest
migdałowe.
Jeśli lubicie ciasta bez
mąki to to ciasto jest bez
mąki!Jeśli lubicie ciasta
pomarańczowe to ono jest
pomarańczowe.Jeśli lubicie ciasta bardzo mokre to ono jest bardzo mokre.Jeśli lubicie ciasta nie zbyt słodkie to ono właśnie jest takie.Jeśli lubicie ciasta z pyszną
polewą czekoladową to ono jest właśnie dla WasTo ciasto jest inne od wszystkich, dość specyficzne, a przez to oryginalne w swym smaku i wykonaniu.
Ciasto wykonałam prawie pod dyktando (niczego nie zmieniałam, nic nie kombinowałam) czyli zgodnie z przepisem autorki, która od roku inspiruje moje wypieki. Maja Skorupska bo o Niej tu
mowa jest autorką tego przepisu, a przynajmniej tak mi się wydaje.Co będzie potrzebne:ciasto:2
pomarańcze (około 280g), dokładnie umyte5
jajek,
białka i
żółtka oddzielone1 kubek drobnego
cukru2 i 1/2 kubka mielonych
migdałów2 łyżki
płatków migdałów, do posypaniapolewa:100g
gorzkiej czekolady1/3 kubka
śmietany kremówki1 łyżka miękkiego
masłaJak wykonać:Ciasto robi się łatwo i przyjemnie.
Pomarańcze umyć. zalać
wodą i gotować przez około 1 i 1/2 godziny, aż po nakłuciu widelcem będą całkowicie miękkie. Następnie wyjąć z garnka, ostudzić, pokroić na kawałki, usunąć pestki i dokładnie zblendować na papkę. Jeśli będziecie
mieli szczęście to może uda Wam się kupić
pomarańcze bez pestek – tak jak mnie :)
Białka ubić na sztywno z połową
cukru. Zacząć ubijanie klasycznie bez
cukru.
Cukier dodajemy powoli w ostatniej fazie ubijania i ubijamy jeszcze przez chwilę aby masa nabrała „lśnienia” .
Żółtka ubić z drugą połową
cukru w osobnej misce. Dodać
pomarańcze i mieszać, aż składniki będą dobrze połączone. Dodać mielone
migdały i łyżką dokładnie wymieszać.Dodać część ubitych
białek i delikatnie wmieszać, dodać drugą część i bardzo ostrożnie mieszać żeby masa nie zamieniła się w mokrą papkę i osiadła :(Masę przełożyć do tortownicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 50 - 55 minut. Jeśli zbyt bardzo się rumieni na wierzchu (Mai rumieniło się po 20 minutach, mnie po 30) można nakryć ciasto folią aluminiową by się zbytnio nie spiekło .Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta – a właściwie na drugi dzień rano, bo ciasto piekłam późnym wieczorem przygotowałam
polewę czekoladową (mniam)polewa:W rondelku podgrzać kremówkę prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kawałki
czekoladę i zostawić na chwilę, aż zmięknie. Wymieszać na gładką masę. Wmieszać
masło, żeby się całkowicie rozpuściło. Pokryć
czekoladą ciasto i posypać
płatkami migdałów.
Zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia
czekoladyinspiracja : hiszpańskie ciasto świąteczne