Wykonanie

Przepyszny, kremowy i bardzo delikatny sernik
dyniowy. Z lekkim aromatem
limonki. Z dwiema warstwami czekoladowymi -
spodem oraz ganache na wierzchu. Wszystkie te składniki tworzą smakowitą całość. Polecam!

Kremowy sernik
dyniowy/okrągła blaszka o średnicy 21 cm/spód:160g
ciastek zbożowych60g
mlecznej czekolady2 łyżki
masłamasa serowa:500g
mascarpone250g seraka
twarogowego1 i 1/2 szklanki puree z dyni (musi być dość suche)4
jajka1 szklanka
cukru3 łyżki
śmietanki 36 %skórka starta z 1
limonki2 łyżki
mąki ziemniaczanejganache:100g
gorzkiej czekolady150g
śmietanki 36%Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Ciasteczka pokruszyć. Rozdrobnić je na gładką masę. Dodać
masło i
czekoladę. Zmiksować do połączenia.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie przygotowany spód. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Mascarpone zmiksować z
serkiem, skórką z
limonki oraz puree z dyni. Dodać
mąkę i
cukier. Ponownie zmiksować. Dodawać po 1
jajku, cały czas miksując. Wbijać kolejne, jeżeli poprzednie jest już "wmieszane". Dodać
śmietankę i zmiksować tylko do połączenia się jej z masą. Wylać ją na przygotowany spód.Na dole piekarnika umieścić keksówkę z wrzącą
wodą. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Wstawić na blaszkę, nad naczyniem z
wodą, tortownicę. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 110 minut.Po tym czasie stopniowo ( bardzo powoli, przez około 25 minut) otwierać drzwiczki w piekarniku. Później wyjąć tortownicę z sernikiem i ostudzić. Wstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
Śmietankę zagotować. Zalać nią połamaną
czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przestudzić. Posmarować nią wierzch sernika.Smacznego!