ßßß
/około 12 babeczek/3/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej1/2 szklanki trzcinowego cukru1/4 szklanki białego cukru1/2 łyżki przyprawy do piernika1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego170g masła3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia100g gorzkiej czekolady, posiekanejObie mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika wsypać do miski i lekko wymieszać. Odstawić. Dokładnie, na puszystą masę utrzeć mikserem masło z "cukrami". Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując. Dodać odłożone suche składniki, ekstrakt oraz czekoladę i zmiksować na najmniejszych (!) obrotach. Masą napełnić foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.Korzenny krem2 łyżeczki przyprawy do piernika300g śmietanki 30%125g mascarpone2 łyżki cukru pudruSchłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone, cukier oraz przyprawę i ponownie zmiksować.Ostudzone babeczki udekorować kremem.Smacznego!