ßßß
składniki na około 50 sztuk :400 g mąki pszennej250 g masła120 g cukru brązowego80 g cukru białego4 żółtka3 łyżki cynamonu1 łyżeczka kardamonu3 ml aromatu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliW jednej misce ucieramy miękkie masło z cukrami, dodajemy żółtka, aromat waniliowy i jeszcze chwilę ucieramy aż masa będzie gładka.W drugiej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem.Do miski z mąką przekładamy ucierane masło i wyrabiamy rękoma ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej układać je w czterech rzędach po cztery ciastka.Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe ciastka delikatnie przekładamy łopatką na kratkę i studzimy. Wystudzone ciasteczka przechowujemy w blaszanym pojemniku.Sprawdź te przepisy :Cynamonowe palmiery.Holenderskie pierniczki Kruidnoten.Piernik dojrzewający.Czekoladowe ciasto z gruszkami.