ßßß
Składniki:250 ml melasy130 g brązowego cukru120 g cukru4 lyżeczki zmielonego imbiru4 lyżeczki cynamonu0,75 łyżki sody250 g masła2 jajkaok. 1400 g mąki pszennejPrzygotowanie:1. W rondlu podgrzać melasę, cukier, imbir i cynamon.2. Gdy cukier się rozpuści, dodać sodę i dobrze wymieszać, masa powinna sie spienić i wtedy zdjąć z palnika.3. Masło umieścić w misce, w której ciasto będzie wyrabiane, wlać gorącą masę, wymieszać, lekko przestudzić.4. Dodawać jajka po jednym ciągle miksując i stopniowo wsypywać mąkę.5. Rogrzać piekarnik na 170 stopni. Rozwałkować ciasto na dowolną grubość i wycinać z niego dowolne kształty. Układać na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia. Piec w zależności od grubości ciasteczek od 10 do 15 minut.
Powiązane wpisy:Sernik na zimno z truskawkamiCiasto marchewkoweMUFFINKI KOKOSOWEKostka Alpejska