Wykonanie

Składniki:250 ml melasy130 g
brązowego cukru120 g
cukru4 lyżeczki zmielonego
imbiru4 lyżeczki
cynamonu0,75 łyżki
sody250 g
masła2
jajkaok. 1400 g
mąki pszennejPrzygotowanie:1. W rondlu podgrzać melasę,
cukier,
imbir i
cynamon.2. Gdy
cukier się rozpuści, dodać
sodę i dobrze wymieszać, masa powinna sie spienić i wtedy zdjąć z palnika.3.
Masło umieścić w misce, w której ciasto będzie wyrabiane, wlać gorącą masę, wymieszać, lekko przestudzić.4. Dodawać
jajka po jednym ciągle miksując i stopniowo wsypywać
mąkę.5. Rogrzać piekarnik na 170 stopni. Rozwałkować ciasto na dowolną grubość i wycinać z niego dowolne kształty. Układać na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia. Piec w zależności od grubości
ciasteczek od 10 do 15 minut.


Powiązane wpisy:Sernik na zimno z
truskawkamiCiasto
marchewkoweMUFFINKI
KOKOSOWEKostka Alpejska