ßßß
Składniki4 duże kwaskowate jabłka1 cukier waniliowypół łyżeczki cynamonu3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki3/4 szklanki bułki tartej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół kostki masłaWykonanieJabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier waniliowy i cynamon i mieszamy. Mąkę, cukier, bułkę tartą i proszek do pieczenia przesypujemy do jednej miski i bardzo dokładnie mieszamy. Okrągłą formę (u mnie o średnicy około 20 cm) smarujemy masłem. Następnie na dno wysypujemy połowę suchej mieszanki, nakładamy jabłka i wygładzamy powierzchnię. Na wierzch sypiemy pozostałe suche składniki. Ostatnia warstwa to pokrojone w cienkie listki, schłodzone masło. Staramy pokryć się całą powierzchnię ciasta masłem. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto około 10 – 15 minut, następnie podajemy jeszcze ciepłe z lodami i dowolnym sosem. SmacznegoPowiązane wpisy:Naleśniki z LodamiKaczka pieczona z jabłkamiNawigacja po wpisach← Wstecz Dalej →Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności