ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z Lodami na ciepło

Szarlotka z Lodami na ciepło

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 duże kwaskowate jabłka
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła
Wykonanie
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier waniliowy i cynamon i mieszamy. Mąkę, cukier, bułkę tartą i proszek do pieczenia przesypujemy do jednej miski i bardzo dokładnie mieszamy. Okrągłą formę (u mnie o średnicy około 20 cm) smarujemy masłem. Następnie na dno wysypujemy połowę suchej mieszanki, nakładamy jabłka i wygładzamy powierzchnię. Na wierzch sypiemy pozostałe suche składniki. Ostatnia warstwa to pokrojone w cienkie listki, schłodzone masło. Staramy pokryć się całą powierzchnię ciasta masłem. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto około 10 – 15 minut, następnie podajemy jeszcze ciepłe z lodami i dowolnym sosem. Smacznego
Powiązane wpisy:
Naleśniki z Lodami
Kaczka pieczona z jabłkami
Nawigacja po wpisach
← Wstecz Dalej →
Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/08/30/szarlotka-z-lodami-na-cieplo