Wykonanie

Składniki4 duże kwaskowate
jabłka1
cukier waniliowypół łyżeczki
cynamonu3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
bułki tartej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół kostki
masłaWykonanie
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do
jabłek dodajemy
cukier waniliowy i
cynamon i mieszamy.
Mąkę,
cukier,
bułkę tartą i
proszek do pieczenia przesypujemy do jednej miski i bardzo dokładnie mieszamy. Okrągłą formę (u mnie o średnicy około 20 cm) smarujemy
masłem. Następnie na dno wysypujemy połowę suchej mieszanki, nakładamy
jabłka i wygładzamy powierzchnię. Na wierzch sypiemy pozostałe suche składniki. Ostatnia warstwa to pokrojone w cienkie listki, schłodzone
masło. Staramy pokryć się całą powierzchnię ciasta
masłem. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto około 10 – 15 minut, następnie podajemy jeszcze ciepłe z
lodami i dowolnym sosem. SmacznegoPowiązane wpisy:Naleśniki z
LodamiKaczka pieczona z
jabłkamiNawigacja po wpisach← Wstecz Dalej →Copyright 1996-2016 Grupa
Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności