Wykonanie
Dziś coś lekkiego, pożywnego i niewymagającego wielkiego wysiłku w przygotowaniu :) Pieczone placki z
tuńczyka,
ricotty i
buraków to idealny przepis na piątkowy obiad lub na przekąskę na przyjęciu. Smakują na ciepło i na zimno – ogólnie bardzo dobrze smakują zwłaszcza podawane z
kuskusem :) Warto się skusić!POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 – 3 porcje)2 średnie
buraki1 puszka
tuńczyka200 g
sera ricotta (ewentualnie
sera białego półtłustego)1 średnia fioletowa
cebulamały pęczek
pietruszkisólpieprzbułka tartaDo podania:
kuskuskuminSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
buraki obrać i ugotować. W misce rozdrobnić widelcem
ricottę lub
ser biały, dodać odsączonego
tuńczyka, drobno pokrojoną
cebulę i posiekaną
pietruszkę. Ugotowane
buraki ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do reszty składników. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem, z gotowej masy uformować kotleciki, obtoczyć je w
bułce tartej i położyć na papierze do pieczenia na blaszce,piekarnik nagrzać do około 200 stopni. Placuszki piec około 30 – 35 minut. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg, żeby skórka była lekko chrupiąca.Gotowe placki podawać z
kuskusem z dodatkiem kuminu. I to wszystko :) Życzę smacznego!
