ßßß Cookit - przepis na PLACKI Z TUŃCZYKA, RICOTTY I BURAKÓW

PLACKI Z TUŃCZYKA, RICOTTY I BURAKÓW

nazwa

Wykonanie

Dziś coś lekkiego, pożywnego i niewymagającego wielkiego wysiłku w przygotowaniu :) Pieczone placki z tuńczyka, ricotty i buraków to idealny przepis na piątkowy obiad lub na przekąskę na przyjęciu. Smakują na ciepło i na zimno – ogólnie bardzo dobrze smakują zwłaszcza podawane z kuskusem :) Warto się skusić!
POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 – 3 porcje)
2 średnie buraki
1 puszka tuńczyka
200 g sera ricotta (ewentualnie sera białego półtłustego)
1 średnia fioletowa cebula
mały pęczek pietruszki
sól
pieprz
bułka tarta
Do podania:
kuskus
kumin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
buraki obrać i ugotować. W misce rozdrobnić widelcem ricottę lub ser biały, dodać odsączonego tuńczyka, drobno pokrojoną cebulę i posiekaną pietruszkę. Ugotowane buraki ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do reszty składników. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem, z gotowej masy uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i położyć na papierze do pieczenia na blaszce,
piekarnik nagrzać do około 200 stopni. Placuszki piec około 30 – 35 minut. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg, żeby skórka była lekko chrupiąca.
Gotowe placki podawać z kuskusem z dodatkiem kuminu. I to wszystko :) Życzę smacznego!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/placki-z-tunczyka-ricotty-i-burakow