ßßß
Składniki:Składniki mokre:2 jajka1oo ml oleju1 szklanka maślanki (może być też jogurt naturalny)Składniki suche:250 g. mąki pszennej120 g. cukru2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia (ewentualnie sody oczyszczonej)3 łyżeczki przyprawy do piernika100g. gorzkiej czekoladyDodatkowo:Słoiczek powideł100g. gorzkiej czekolady
Etapy przygotowania:1. W jednaj misce łączymy składniki mokre, a w drugiej misce składniki suche.2. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę.3. Formę keksówkę o wymiarach 24×11 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 175 stopniach przez ok 50 minut do tzw. "suchego patyczka".* Ciasto bardzo dobrze smakuje jeśli przełożymy je powidłami, a wierzch oblejemy roztopioną gorzką czekoladą.



Smacznego !!