Wykonanie
Wedle wikipedii
brokuł, czyli Brassica oleracea, pochodzi z Cypru. Uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie, co czyni zeń roślinę niezwykle szlachetną, czcigodną i tradycyjną jak łaźnie,
wino, gaje
oliwne, walki gladiatorów oraz krzyżowanie. Napisane jest także, że znany jest tylko z uprawy i nie występuje w naturze... ciekawe zatem skąd wziął się pierwszy brokuł? PRA-
BROKUŁ!Tym krótkim, acz sympatycznym i porażającym erudycją wstępem, chciałbym zaprezentować krem z
brokułów (OLE!). Krem z
brokułów, to zupa z
brokułów, tylko że nazywa się krem. Brzmi to apetyczniej. Ktoś pyta "co na obiad?" a Ty odpowiadasz - "krem z
brokułów" i od razu jakoś tak sympatyczniej i czcigodniej... chciałoby się założyć tunikę, zjeść
winogrono i odbyć orgię.Do przyrządzenia kremu z
brokułów potrzebujemy tak naprawdę
trzech rzeczy:
wodabrokułprzyprawy(w podanej kolejności)
Brokuł(y) oczyszczamy ze zbędnych liści, jeśli trzeba - kroimy, wrzucamy do gara i zalewamy
wodą w taki sposób, aby nie były całkowicie przykryte. Dzięki temu część ugotuje się na parze i zachowa resztki cennych
soli mineralnych i witamin, a my będziemy silni jak Spartakus.
Brokuł(y) gotuje się do momentu, aż staną się miękkie, a następnie miksujemy blenderem na krem (stąd nazwa). Wszystko, co należy zrobić, aby danie było gotowe, to przyprawić wedle gustu -
sól,
pieprz, jakieś
zioła, może coś ostrzejszego. Można także dodać kwaśną
śmietanę lub
ser żółty. Jeżeli ma być bardziej na rzymsko, to może
kmin rzymski ;) a jeśli na grecko to
feta.Bon Jovi! (łac. Na dobrego Jowisza!)