ßßß
Dawno, dawno temu w odległej galaktyce jadłem taki chleb z cebulą. Cebula była w chlebie już zapieczona dzięki czemu kanapki miały niepowtarzalny smak. Dziś, kiedy w supermarkecie można kupić gotową mieszankę zawierającą mąkę, drożdże i inne goodsy można zrobić taki chleb samemu.Potrzebujemy:mieszankę na chlebwodaoliwa z oliwekcebulaCebulę wcześniej należy drobno posiekać i obsmażyć. Odstawiamy to na jakiś czas w pozycji skośnej, żeby niedobre tłuszcze nasycone spłynęły na jedną część patelni, a cebula obeschła po drugiej.W międzyczasie robimy ciasto na chleb. Do 0,38 L letniej wody wsypujemy 0,5 kg gotowego produktu do wypieku chleba (Na cebulaka dobra jest ciabata) i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy i na koniec wrzucamy ostudzoną cebulkę. Generalnie te mieszanki chlebowe są różne, więc najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Całość odstawia się najpierw pod przykryciem na 20 minut, żeby nieco urosło. Potem wstawiamy do foremki na kolejne 40 minut, żeby jeszcze bardziej urosło, a następnie wstawiamy no rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.Wrażenia niepowtarzalne.