Wykonanie

Jak już
pisałam w jednym ze starszych wpisów, czasami gdy mam totalnego lenia przy okazji pieczenia
chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam w sklepie internetowym
Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny
chleb, który piekę z ich mieszanek, ale ten wyjątkowo podbił moje
serce, a właściwie moje podniebienie... Co ważne mieszanki nie zawierają konserwantów, GMO ani GMM.
Chleb wileński jest
chlebem w 100% żytnim, dodatkowo słód i
kminek nadają mu fantastyczny smak i zapach.

Składniki:1 opakowanie mieszanki na
chleb wileński 100% żytni400 g
wody

Wykonanie:
Wodę podgrzewamy do 30 stopni C. Zawartość obu torebek zalewamy
wodą i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie ciasto przekładamy do formy, u mnie była to keskówka wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 120 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy do niego
chleb i spryskujemy go
wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy
chleb w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejszamy ją do 180 stopni.
Chleb studzimy na kratce.
Żytni chleb jest najsmaczniejszy gdy pokroimy go następnego dnia po upieczeniu.
Chleb możemy też upiec w automacie do pieczenia
chleba.
