ßßß Cookit - przepis na Chleb drwala

Chleb drwala

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dawno nie piekłam chleba...i dlatego dziś upiekłam aż dwa....jeden z nich to chleb drwala ..z gotowej mieszanki od Pana Adama ..Takie mieszanki to super sprawa...wystarczy tylko woda i zawartość torebek...Ta gotowa mieszanka zawiera trzy torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika.
Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory..
Chlebek wyszedł pyszny....
mieszanka do wypieku chleba drwala
woda
Sposób przygotowania w piekarniku:
Zawartość średniej torebki wsypać do naczynia i zalać ciepłą wodą [310g/30 o C] na 2 godziny.
Po 2 godzinach dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]
Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[ leżakowanie ]
Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[ garowanie ]
Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]
Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]- wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
Z awartość średniej torebki wsypać do wypiekacza , zalać wodą [300g/30 o C] i pozostawić na 2 godziny.
Po 2 godzinach dodać zawartość małej oraz dużej torebki i ustawić program podstawowy.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1480-chleb-drwala.html